Logga in

Umia köper Elan El & VVS

Publicerad
2 apr 2019, 09:25

“Dags att släppa taget”, entreprenören Arne L Nilsson grundade Elan 1989 och blir nu minoritetsägare. Automationsexperten har kunder i värmeverk i Norden, men säljer oväntat nog också utrustning till stora teleskop världen runt.

PRESSMEDDELANDE FRÅN UMIA:

Umiakoncernen fortsätter att expandera. I dagarna blev köpet av Elan El & VVS klart, ett Ystadsföretag med cirka 90 anställda. Efter förvärvet har installationsföretaget Umia över 800 anställda runt om i landet.

– Elan i Ystad och Simrishamn är ett välskött företag som passar mycket väl in i vår struktur och filosofi, säger Martin Hörnquist, koncern-vd för Umia Sweden.

Mer Elan: Automationskompetens gav Elan teleskoporder på Hawaii, i Australien och Chile

– Vår avsikt är aldrig att centralstyra dotterbolagen, tvärtom är vi mycket angelägna om att vårda det lokala engagemanget och den unika kunskap som finns på varje ort. Elan har stort förtroende i området. Vi ska självklart bevara och bygga vidare på detta, nu som ett lokalt Umia-företag med lokala delägare och vd.

Elans köp av Karl Olssons Rörfirma: Inte friktionsfritt blanda el och VVS

Välkände entreprenören Arne L Nilsson i Ystad är den som nu säljer sitt livsverk. Han blir kvar som minoritetsägare och kommer att arbeta med kundkontakter och marknadsfrågor inom Umia Ystad AB.

– Det var ett tag sedan jag passerade vanlig pensionsålder, så det är dags att släppa taget. Umia är ett väletablerat företag som har samma professionella och jordnära filosofi som alltid varit vår ledstjärna, säger Arne L Nilsson.

Konjunktur: 4 skäl till att installation växer när bostadsbyggandet viker

– Jag vill trygga personalens framtid och se till att kunderna har en fortsatt pålitlig leverantör som håller hög kvalitet. Jag har fört samtal med Umia under en längre tid och det känns väldigt bra att lämna över till en seriös och stabil ägare som också har förmågan att se till de lokala förutsättningarna. Umia är ett fint företag med engagerade ledare som kan branschen.

Tillträdande vd för Umia Ystad AB är Peter Nilsson. Han kommer närmast från en ledande befattning hos Umia Syd i Malmö. Umia i Ystad och Simrishamn behåller samtlig personal och organisation.

Umia expanderar till Skellefteå: Uppstickare startar i ny stad