Logga in

Clas Ohlsons elektriker överbokades direkt

Publicerad
24 apr 2019, 15:19

Det ”går nästan för bra” för Clas Ohlsons elektriker som gör småfix i hemmen. Nu siktar butikskedjan på betydligt fler anställda.

Peter OlssonFem månader har gått sedan Clas Ohlson sjösatte tjänsten Clas Fixare som erbjuder småfix i hemmet. Mindre el- och vvs-jobb kan exempelvis bokas via app eller i butik. Vi ringde upp Peter Olsson, C/O Partner Manager på Clas Ohlson i Insjön i Dalarna.

Läs mer: “Jag är inte rädd för konkurrens från Clas Ohlson”

Hur har det gått?
– ­Fantastiskt bra. Vi startade 26 november i liten skala i Bromma, Solna och Sundbyberg. I  mars utökade vi till fler områden i Stockholmstrakten samtidigt som vi ökade marknadsföringen. Nu går det nästan för bra – både elektrikerna och vvs-montörerna blev överbokade direkt, säger Peter Olsson.

Läs mer: Clas Ohlson börjar sälja installation

Hur många fixare har ni rekryterat?
– ­Vi har totalt 20 anställda varav sex är elektriker och sex är vvs-montörer. Resten gör allmänna handyman-grejer som att skruva upp hyllor, spika fast lister och montera studsmattor. Och vi söker ytterligare personer att anställa, säger Peter Olsson.

Quiz: Har du koll på potentialutjämning?

Vad skiljer er från vanliga elfirmor?
– ­Vi gör enbart småjobb. Det är en enorm brist på elektriker och vvs-montörer, och många installatörsföretag kanske inte lockas av att ta småjobb på några få timmar. Det är den luckan på marknaden vi vill fylla, säger Peter Olsson.

Läs mer: Hur många elfel kan man göra när solceller installeras?

Finns det uppdrag ni tackar nej till?
– ­Visst, det händer att vi får förfrågningar om att byta ut helt avloppssystem eller att dra om all el i en villa. Men då tackar vi nej. Vi tar bara uppdrag som kan klaras av på max åtta timmar. Vår affärsidé är att vara en förlängning av butiken, och att installera det vi säljer i butik. Att bli en traditionell el- eller vvs-firma är vi inte intresserade av, säger Peter Olsson.

Vilka tjänster utför era elektriker?
– ­Det vanligaste uppdragen är att installera ett extra vägguttag eller att byta en dimmer som inte funkar efter att kunden har bytt till led-lampor. Och elektrikern passar ofta på att göra andra saker när han ändå är på plats, som att sätta upp en gardinstång eller installera en router. ­Att gå utanför sitt specialområde som elektriker är ett villkor för att börja jobba hos oss. Att gilla kundkontakter är också viktigt, både i butik och ännu mer när man ska göra jobb i hemma hos folk, säger Peter Olsson.

Läs mer: ”Alla elektriker” vet väl att fasskenan ska monteras på ovansidan…?

Jobbar era fixare även i butik?
– ­Ja, alla har en hemmabutik, som de jobbar i när de inte är ute på uppdrag. Många kunder passar på att ställa frågor när de ser en elektriker som kan ge tips. Inte om elarbete så klart men om produkterna. Det blir exempelvis många frågor om ljuskällor som exempelvis vad lumen och färgtemperaturer betyder. Ofta slutar diskussionen med att kunden beställer en tjänst, säger Peter Olsson.

Läs mer: Slösar du också tid på onödig skyddsutjämning?

Vad är er största utmaning?
– ­En utmaning är att få kunderna att vara så konkreta som möjligt när beställningen görs. Man kan skriva, fota och filma i appen, men det händer att kunden fotar fel del av anläggningen för att man inte riktigt har koll på tekniken. Men vår Fixarsupport i Insjön är van vid att prata med kunder och fråga saker på rätt sätt utan att någon behöver känna sig dum för att han eller hon inte vet vad det är för väggar därhemma eller vilken modell dimmern har.

Läs mer: Så höjs lönen för elektriker

– ­När beställningen blir rätt slipper elektrikern få en arbetsorder som inte stämmer med verkligheten. Det är inte kul att komma hem till en kund med ett nytt uttag som ska installeras, och så visar det sig att installationen ska göras i badrummet där det krävs ip-klassat material fast det inte står i arbetsordern, säger Peter Olsson.

Var är ni om fem år?
– Då finns vi på flera platser i landet och är betydligt fler anställda än idag. Troligtvis finns vi även i Norge och Finland, säger Peter Olsson.

Quiz: Har du koll på nya lampdonen?