Logga in

1 maj införs nya föreskrifter för lampdon

Publicerad
29 apr 2019, 10:45
| Uppdaterad
20 maj 2021

Visst kan du ersätta trasiga lamputtag – utan att använda nya DCL-don. Det säger Elsäkerhetsverkets nya föreskrifter som träder i kraft 1 maj.

Den 1 april infördes den nya EU-standarden för stickproppar och uttag till taklampor. De nya donen är jordade och kallas DCL, där DCL står för Devices for Connections of Luminaires. Numera får endast jordade DCL-don användas vid all nyinstallation.

Quiz: Har du koll på nya lampdonen?

Samtidigt finns det många anläggningar i Sverige som fortfarande saknar jordning, och Elsäkerhetsverket bedömer att det skulle kunna uppstå säkerhetsrisker ommöjligheten till utbyte av trasiga uttag försvinner i gamla anläggningar. Kunden kanske inte vill betala för att jorda alla uttag i rummet bara för att ett uttag har gått sönder. Eller så har kunden köpt en ny armatur men har inte lust att betala för att jorda hela anläggningen.

Det problemet tar myndigheten höjd för i de nya föreskrifterna ELSÄK-FS 2019:1, som införs onsdagen den 1 maj och ersätter de tidigare föreskrifterna ELSÄK-FS 2015:1.

Läs mer: Slösar du också tid på onödig skyddsutjämning?

– För att underlätta övergången får de gamla stickpropparna finnas kvar och användas för utbyte.

Katarina Olofsson, inspektör på Elsäkerhetsverket

Enligt de nya föreskrifterna får befintliga men trasiga uttag av den äldre ojordade modellen för ojordade anläggningar ersättas med likadana ojordade uttag (klass 0). Detta gäller så länge produkten finns kvar på marknaden.

Den gamla sortens stickproppar kommer också att finnas kvar – men bara som reservdel. Det gäller ojordade och jordade såväl som dubbelisolerade stickproppar.

– För att underlätta övergången får de gamla stickpropparna finnas kvar och användas för utbyte, säger Katarina Olofsson, inspektör på Elsäkerhetsverket.

Läs mer: Så höjs lönen för elektriker