Logga in

Filmtipset: 13-årig kille bygger vindkraftverk med en dynamo

Publicerad
21 mar 2019, 15:18

En afrikansk tonåring i ett utsatt läge visar att elteknik inte behöver vara avancerad. Den kan lösa svåra problem ändå. The boy who harnessed the wind (Netflix) är en inspirerande och sann historia.

Vindkraftverket i original.Malawi i början av 2000-talet. Pojken William Kamkwamba och hans familj är bönder. William är elektronikintresserad och kan laga trasiga radioapparater. På fritiden letar han efter ­elkomponenter i skrothögar. En dag hittar han en trasig elektrisk pump.

Läs också: Escape Room ska lära gymnasieelever hitta elfel

När sämre tider hägrar, torka, regeringskorruption, svält och inga pengar till skolavgiften, inser William plötsligt att han nog faktiskt kan lösa sin bys problem. Han förstår nämligen hur han kan bygga ett vindkraftverk för att driva den elektriska pumpen som kan lösa bevattningen av grödorna även under torka.

Läs mer: Här är tekniken som ger villaägaren ödrift

– Mitt i allt inser vi att det var en 13-årig kille – med en lärobok som han hittade – som låg bakom den första anordningen. Ett uppvaknande.

För filmteamet var det en utmaning att rekonstruera William Kamkwambas vindkraftverk. 

— Vi var många, designer och snickare, som försökte få ett grepp om konstruktionen. Vi brottades med den, och mitt i allt inser vi att det var en 13-årig kille — med en lärobok som han hittade — som låg bakom den första anordningen. Ett uppvaknande, säger regissören Chiwetel Ejiofor (som även är känd för sin medverkan som skådespelare i bland annat 12 years a slave, Children of men och Doctor Strange) till filmsajten slashfilm.com.

Läs också: Metoden som fixar jordningen i stökig mark

The boy who harnessed the wind skulle kunna vara en sådan där sorgsen film om jävligheten i att vara fattig bonde i Afrika och drabbas av korruption och våld i stället för stöd från regeringen. Nog så viktiga ämnen att belysa och inte ignorera, men här tar teknikspåret hoppfulla omvägar runt eländet. Om du ser den med barn kan både ”tänk på barnen i Afrika”-empatin och el-­intresset få sig en skjuts.