Logga in

19-åring brännskadades av 20 000 volt – nu döms elbolaget

Publicerad
11 mar 2019, 15:39

Den 19-åriga elektrikern skulle kontrollera en kabel i nätstationens högspänningsfack – och brännskadades svårt. Nu döms elbolaget för olyckan.

Lapplands Elnät i Jokkmokk AB döms att betala 800 000 kronor i företagsbot för arbetsmiljöbrott. Olyckan inträffade den 28 november 2017 vid en nätstation på Seskarö i Haparanda kommun. Den 19-åriga elektrikern hade året dessförinnan avslutat gymnasiets elprogram, och hon saknade erfarenhet och behörighet att arbeta med högspänning, skriver tingsrätten i sin dom. Men projektledaren gav henne i mobiltelefon uppdraget att kontrollera dimensionen på kabeln till högspänningsfacket.

Läs mer: Stolptransformator: 20-åring svårt brännskadad 

19-åringen gör som hon blivit ombedd, låser upp dörren till högspänningsfacket, öppnar dörren och infallsskyddet. Sedan bryts plötsligt telefonsamtalet. En praktikant som befinner sig i närheten känner att det luktar bränt och hittar 19-elektrikern medvetslös med fötterna mot kablarna och ansiktet mot en fas. Han känner först på kroppen för att säkerställa att den inte är spänningsförande och lyfter sedan ut 19-åringen från högspänningsfacket. Då uppstår en ljusbåge.

19-åringen är medvetslös och krampar och tas om hand av kollegor på plats innan hon flygs till Sunderby sjukhus för akutvård. Dagen efter flygs hon vidare till Akademiska sjukhuset i Uppsala för vård av svåra brännskador. Huvudet är så svårt brännskadat att hon förlorar höger ytteröra och hon fick även flera brännskador på kroppen.

Läs mer: Ett år efter ljusbågen: ”Vänsterhanden är paj”

Enligt Haparanda tingsrätt har ansvarig personal på Lapplands Elnät varit oaktsam. Tingsrätten anser att olyckan med hög grad av sannolikhet inte hade behövt hända om bolaget hade förvissat sig om 19-åringen hade den kompetens, erfarenhet och behörighet som krävdes för uppdraget, att hon kände till hur hon skulle undgå riskerna och hade fått tillräckliga instruktioner. Bolaget döms därför att betala 800 000 kronor i företagsbot för arbetsmiljöbrott som innefattar vållande till kroppsskada.

Domen kan överklagas fram till den 28 mars 2019.

Läs mer: ”Alla elektriker vet väl att fasskenan ska monteras på ovansidan…?”