Logga in

Då blir laddbilen billigare än bensinaren

Publicerad
4 feb 2019, 11:04

Laddbilen rekordökade 2018 men svenskarna köpt långt fler bensinbilar. Inte förrän elbilen blir billigare än bensinaren tros den ta över försäljningstoppen. Nu spås ett visst år när det kommer hända.

Knappt 70 000 laddbara fordon rullade vid årsskiftet på svensk väg. År 2030 spås de vara 2,5 miljoner stycken.  

– Vår prognos bygger på att elbilen blir lika billig i inköpspris som en likvärdig bensin- eller dieselbil år 2025. Efter det så finns det ingen anledning att inte välja en elbil när du ska köpa en ny bil eftersom även driftkostnaden är lägre.

De flesta elfordon borde inte får anslutas på elnätet

Det säger Daniel Kulin sakkunnig på Power Circle, elkraftbranschens intresseorganisation för framtidsfrågor inom el och elektrifiering. Prognosen bygger på data från tillverkare, prognosinstitut och undersökningar med konsumenter.

Kö i elnätet gör att bilhandlare får vänta med att installera laddstolpar

I dag är bara 8 procent av modellutbudet i Sverige elektrifierat. Men mer än hälften av de biltillverkare som säljer bilar i Sverige har sagt att de ska övergå helt till elfordon. När det kommer ske beror på vem som svarar, men år som nämns är 2022, 2025 och 2030 med övervikt på de tidigare årtalen.

Den för priset kritiska komponenten är batteriet. Batteripriser är på väg ned enligt alla prognoser. Till 2030 spås efterfrågan på batterikapacitet i Sverige var 20 GWh per år vilket motsvarar 1,3 procent av den förväntade världsproduktionien. Den svenska batterifabriken Northvolt planerar tillverka 32 GWh batterier per år från år 2024.

Så ska bristerna i Elnätet överkommas

För en omfattande elektrifiering av fordonsflottan gäller det att även laddinfrastruktur, elnät och elproduktion hänger med. Det kräver en del när många vill snabbladda sina elfordon på samma gång.

– Att producera el i Sverige för att driva våra bilar är på alla sätt en bättre affär än att importera fossila bränslen, säger Daniel Kulin på Power Circle.

Nedåtgående trend för laddpunkter