Logga in

”Kan ha varit fel på laddaren men att det märktes först nu”

Publicerad
13 dec 2018, 09:38

En femtonårig tjej i Ryssland dog av elchock i badkaret efter att ha tappat sin mobiltelefon kopplad till laddaren i badvattnet.Vi frågade elsäkerhetsexperten Joakim Grafström hur olyckan kan ha varit möjlig.

I Ryssland utreder nu den federala undersökningskommittén fallet med en 15-årig flicka som dog av elchock, det rapporterar den ryska mediasajten Ria Novosti. Olyckan inträffade i Bratsk i Irkutskregionen i Ryssland i lördags och flickan begravdes under tisdagen.  

”Slänger man telefonen i vattnet finns det ingen sådan spänning även om den är kopplad till laddaren. Det måste ha hänt något vid uttaget.”

Joakim Grafström, elsäkerhetsexpert på SEK Svensk Elstandard

Ovanlig elolycka: Letade metmask med elkabel – avled

Enligt medieuppgifter låg 15-åringen i badkaret och textade eller pratade i mobilen (där går medieuppgiftern isär). Mobilen var på laddning när flickan tappade telefonen i vattnet och dog av elektrisk chock.

Elfara: En femtedel av de tillfrågade som sålde lampor på Blocket hade mixtrat med dem

Men är det här ens möjligt undrar många i sociala medier? Vi ringde elsäkerhetsexperten Joakim Grafström på SEK Svensk elstandard.

Laddspänningen i en mobilladdare är låg. Vad kan ha hänt som orsakat en dödsolycka?

– Slänger man telefonen i vattnet finns det ingen sådan spänning även om den är kopplad till laddaren. Det måste ha hänt något vid uttaget. Det kan ha berott på en överledning i laddaren som spänningssatt klenspänningssidan och som funnits där redan före mobilen tappades i vattnet, men att det inte upptäckts förrän nu eftersom den vid kontakt med vattnet slöt strömkretsen till jord. Det är förstås en ren spekulation kring vad som har hänt, säger Joakim Grafström.

”Strömmen delar alltid upp sig. Om 79 komma-någonting ampere går genom vattnet har du ändå problem.”

Elsäkerhet: Åtta tips för en elsäker jul

Flera skriver att strömmen alltid tar kortaste vägen, i det här fallet från nollan till jorden, och att det därför är ofarligt att slänga även till exempel en hårtork i badet?

– Det är verkligen inte att rekommendera. Vattnet i ett badkar kan ha bra jordförhållanden om det är anslutet med ledningar av metall. Vid en ren kortslutning kan strömmen i en gruppledning rusa, många gånger till minst 80 A. Strömmen delar alltid upp sig. Om 79 komma-någonting ampere går genom vattnet har du ändå problem. Det räcker med att 60 miliampere tar vägen genom hjärtat för att orsaka hjärtflimmer som kan leda till döden.

Elsäkerhet: 40-årig skarvsladd inte smartaste valet

Har inte kroppen ganska högt motstånd?

Under torra förhållanden har den cirka 1500 Ohms resistens. Men när den är blöt är motståndet inte lika högt. Det är huden som har högt motstånd, inne i kroppen är motståndent mycket lägre. Vatten och el är inte ofarligt i hop. Annars hade man inte behövt så många restriktioner kring det.

Brandfara: ”Elmontörernas känsla i armen stämmer inte alltid”