Logga in

Kolla in elfelen som fick Elsäkerhetsverket att klippa strömmen

Publicerad
15 okt 2018, 08:50
| Uppdaterad
26 feb 2021

 ”Helt regelvidriga installationer” sa elinspektören när Elsäkerhetsverket stängde av strömmen. Här kan du se fem exempel.

I början av maj gjorde en rad myndigheter en insats vid det gamla pappersbruket i värmländska Koppom. Syftet var att sätta stopp för den kriminalitet och nedskräpning som har varit ett gissel i området i flera års tid. Samtidigt bedriver även seriösa företag verksamhet i delar av bruksområdet, där papperstillverkningen är nedlagd sedan länge.

Läs också:
Elsäkerhetsarbete i motvind: ”Skräm inte upp mina montörer”

Vid den gemensamma aktionen deltog bland annat polis, räddningstjänst, Kronofogden, Eda kommun och Elsäkerhetsverket, som hade elinspektör Lars Jansson på plats. Han hittade flera allvarliga brister som innebar direkt livsfara.

– Det fanns helt regelvidriga installationer som absolut inte hade gjorts av en elinstallatör, säger han.

I bildspelet ovan syns exempelvis kablar som har kopplats direkt på centralens huvudskenor och kablar som skarvats med ihoptvinnade spännningsförande ledare som hänger fritt. Många elcentraler saknade dessutom luckor, vilket innebar att spänningsförande delar gick att komma åt. Bristerna var extra allvarliga eftersom det olåsta bruket kan vara en lockande miljö för barn att ta sig in i.

– Elsäkerhetsverket tog beslutet att stänga av strömmen med omedelbar verkan, säger Lars Jansson.

Efter domen:
Här är obehöriga installatörens elfel

Nätägaren såg till att de aktuella anläggningsdelarna frånskiljdes och låstes för att förhindra att anläggningen kopplades in igen. Sedan dess har det gått drygt fem månader, och spänningen är fortfarande bortkopplad för såväl kriminella element som seriösa företag.

– Innehavaren har anlitat en elinstallatör som arbetar med att få rätsida på anläggningen. Det finns ingen tidsgräns, och spänningen får kopplas på först när alla brister är åtgärdade, säger Lars Jansson.