Logga in

Efter domen: Här är obehöriga installatörens elfel

Publicerad
30 nov 2017, 10:09

För klena kablar och ingen belastningsberäkning. Södertäljebon som dömdes för obehörigt installationsarbete gjorde flera misstag i fördelningscentralen.

En 40-årig man utförde en elinstallation i en fastighet i Södertälje – trots att han saknar behörighet. Den 14 november dömdes han till dagsböter för brott mot ellagen av Södertälje tingsrätten. Att personer fälls i domstol för obehörigt elinstallationsarbete är ovanligt.

– Jag har aldrig varit med om det tidigare under mina fyra år som elinspektör, säger Emanuel Aldén på Elsäkerhetsverket.

Läs mer: Elfelen bakom Västerviksdomen

Emanuel Aldén gjorde tillsyn i fastigheten den 30 november i fjol efter att en hyresgäst hade gjort en anmälan till Elsäkerhetsverket. Hyresgästen hade några veckor tidigare upptäckt en varmgång i fördelningscentralen i fastigheten, en industribyggnad som även rymde en festlokal. Hyresvärden bad den 40-åriga mannen, som driver en elfirma, att komma dit. Men han hade inte tid att ta sig an arbetet. Inte heller jourfirman som därefter kontaktades. Då avvaktade värden – och den 29 november började det brinna i elcentralen. Orsaken visade sig vara glappkontakt mellan ledare och fasskena i fördelningscentralen. Nu kontaktade värden den 40-årige mannen igen. Den här gången avbröt han sitt pågående elarbete i Stockholm för att akut komma till Södertälje och åtgärda felet.

Läs mer: 20-åring överlevde elolycka i ställverk

”Jag insåg snabbt att det fanns luckor i berättelsen när jag ställde frågor till mannen som hade åtgärdat elinstallation.”

Emanuel Aldén, elinspektör på Elsäkerhetsverket.

I samma veva kom hyresgästens anmälan in till Elsäkerhetsverket. Nästa förmiddag åkte elinspektör Emanuel Aldén till Södertälje för att se installationen på plats.

– Jag insåg snabbt att det fanns luckor i berättelsen när jag ställde frågor till mannen som hade åtgärdat elinstallation, säger han.

Mannen hade ersatt fasledare 3, som hade brunnit, med en kabel med mindre ledararea än tidigare. Istället för Cu 120 kvadrat valde han Cu 95 kvadrat. Grövre kablar än så fanns inte hos elgrossisten, löd argumentet. Han hade varken gjort någon belastningsberäkning eller nedsäkrat anläggningen. Dessutom förväxlades riktningen på strömtransformatorn, vilket gjorde att nätägaren inte får in några värden från den delen.

Läs mer: Vårdlös elinstallation – kvinna brännskadad i badrummet

– Han hävdade att han hade behörighet, men det var ju tydligt att han saknade kunskap och kompetens. Det rör sig dessutom om stora strömmar. Elcentralen är tre meter bred och huvudsäkringarna för fördelningscentralen är 250 A, säger Emanuel Aldén.

Emanuel hade redan dagen innan sökt på personen i Elsäkerhetsverkets register och konstaterat att han saknade behörighet. Det visade sig sedan att mannen hade ansökt om behörighet hösten 2013. Men han fick avslag med motiveringen att hans utbildning behövde kompletteras. Trots det startade han  året därpå ett företag med ordet ”El” i namnet.  

Mannen själv nekar till uppsåt att begå brott. Han uppger att han trodde att han hade godkänd behörighet. Han har en elektrikerutbildning från ett annat land och har gått en utbildning i Stockholm. Men tingsrätten skriver i domen att mannen borde ha förstått att det fanns en risk för att han saknade tillräcklig behörighet för arbetet. En försvårande omständighet är att han inte heller försökte kontrollera saken. Därför dömdes han till 50 dagsböter á 320 kronor.