Logga in

Skatteverket backar om personalliggare

Publicerad
4 okt 2017, 15:35

En anställd som missat att dra sitt id-kort har kunnat ge en bot på 50 000 kronor, vilket kan tippa ett mindre företag över randen till konkurs. “Vi backar nu”, säger Skatteverkets Conny Svensson. Känner du någon som orättvist påförts en avgift?

– Vi inser att det inte blivit något bra, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket till SVT.

Skatteverket ska betala tillbaka över en halv miljon kronor till företag som felaktigt fått betala straffavgifter. Över 6500 kontroller har gjorts sedan personalliggare infördes i byggbranschen och tio procent har lett till att företag har fått böta. Minst 50 företag kommer återfå det de tvingats betala men det kan bli fler.

– Vi kommer att göra så från Skatteverkets sida att vi kommer att befria alla dem som drabbats, om man får uttrycka sig på det viset. Vi kommer att kontakta de företag som drabbats och se till att det här blir åtgärdat, säger Conny Svensson till SVT.

Lagen om personalliggare i byggbranschen är en del i Skatteverkets försök att stävja osund konkurrens. Seriösa företag ska inte behöva konkurrera med företag som anlitar svart arbetskraft. Med personalliggare och id-inloggning på byggarbetsplatser kombinerat med oanmälda kontroller är det tänkt att Skatteverket ska kunna klämma åt företag som har personal som inte finns med i liggaren. Redan för ett år sedan kritiserade Installatörsföretagen systemet, Barin Özmen, jurist på organisationen sa att lagstiftningen har gått för snabbt. Och nu erkänner alltså Skatteverket att IN och andra branschorganisationer inom byggsektorn har haft rätt.