Logga in

Omfokuseringen från privatkunder till företag ett lyckoskutt

Publicerad
29 aug 2017, 08:19
| Uppdaterad
9 apr 2021

Efter nästan ett sekel som pålitlig installatör hos ­privatkunder gjorde Lidingö Elektriska en helomvändning för fyra år ­sedan. De omfokuserade verksamheten mot företagskunder, kommuner och organisationer. 2015 placerades företaget på Dagens Industris Gasell-lista för Stockholmsregionen.

Namnet på ett företag kan betyda mycket. En som gärna skriver under på det är Christina Sevebo Riis på Lidingö i Stockholm. Hon är vd i Lidingö Elektriska, ett inte särskilt stort företag som ändå är en dominerande aktör på hemmamarknaden – ön Lidingö.

– Vårt företag har sina anor långt bakåt i tiden, men det var när min farfar Göte Sevebo köpte Lidingö Elektriska 1958 som vi fick riktigt med luft under vingarna. Han köpte företaget för att komma åt namnet. På en ö som än i dag präglas av en stark lokalpatriotism är det nämligen guld värt att ha ett namn som direkt identifierar företaget som öns ”egna”.

Det här företaget jobbar bara med partnering

– Sedan starten hade vårt företag sysslat med vad det kallade ”el för hemmen” och var väldigt väl etablerat på privatmarknaden här på Lidingö. Men för några år sedan kände vi att det kanske var dags att tänka om ifall företaget skulle kunna utvecklas. 

Christina Sevebo Riis berättar att hon och brodern Anders Sevebo tagit över företaget efter pappa Leif och att Lidingö Elektriska då också fått en ny delägare i Johan Lewin. Johan började på firman som montör 2009 och blev delägare tre år senare.

– Vårt företag har sina anor långt bakåt i tiden, men det var när min farfar Göte Sevebo köpte Lidingö Elektriska 1958 som vi fick riktigt med luft under vingarna.

Christina Sevebo Riis, vd

Diskussionerna i ägargruppen ledde till beslutet att ställa privatmarknaden lite grand åt sidan och i stället satsa mer på fastighetsägare, industri, handel, kommun och, inte minst, bostadsrättsföreningar.

Därför blir extern vd i familjeföretag kortlivad

Det var en omfokusering som snart gav frukt. Omsättningen hade i flera år legat kring åtta miljoner kronor, nu tog den ett skutt upp till 20 miljoner bokslutsåret 2015. Det var den tillväxtökningen som placerade Lidingö Elektriska bland DI:s Gaseller.

Företaget har i dag tretton anställda, varav nio är montörer. Åldersspridningen i företaget är bred – från 21 till 64 år.

– Det är en klar fördel för oss att äldre och mer medfarna medarbetare kan dela med sig av sin kunskap och sina erfarenheter till våra yngre killar. Det är något som vi verkligen uppmuntrar, förklarar Johan Lewin.

Feka Partners är elinstallatörer – och vägjobbare

Ett ramavtal med Lidingö Kommun ger en stabil grund för Lidingö Elektriskas serviceinriktade verksamhet. Samma typ av avtal har företaget också med flera bostadsrättsföreningar. Sådana finns det gott om på ön – tvärt emot vad många tror är Lidingö inte enbart en kommun med dyra villor och flashiga hus utan här finns också gott om både hyres- och bostadsrättsfastigheter.

– Det är en klar fördel för oss att äldre och mer medfarna medarbetare kan dela med sig av sin kunskap och sina erfarenheter till våra yngre killar. Det är något som vi verkligen uppmuntrar.

Johan Lewin, delägare 

– Vi arbetar mycket med att sälja in energi-besparing och moderna belysningar hos våra fastighetskunder, liksom hos kommunen. Det blir mycket rådgivning i de ganska täta kundrelationerna och det är alltid både kul och spännande när du kan visa en kund att energiförbrukningen för belysning faktiskt kan halveras, säger Christina Sevebo Riis.

De får mångmiljonuppdrag på Danderyds sjukhus

Lidingö Elektriska skräddarsyr gärna lösningar åt kunderna och svarar då själva för belysningsplanering och eventuell projektering. Både Christina och Johan har ett starkt intresse för belysning.

– Vi har varit med på LED-tåget ända sedan det startade och är glada för att i dag kunna konstatera hur bra LED börjar bli som ljus-källa. Christina berättar att det är många brf-styrelser som hon gjort dragningar för och hon minns med förtjusning hur hon för en tid sedan släpade sladdar på en av Lidingös kyrkogårdar för att visa kyrkopolitikerna vilket bra ljus det gick att åstadkomma.

Här bygger ABB sina gigantiska transformatorer

Entreprenader är inget som lockar Christina och hennes kolleger i ledningen. I stället blir det installationer i samband med om- och tillbyggnader. Bland kunderna återfinns – förutom fastighetsägare – byggföretag med omsättning mellan fem och femtio miljoner, liksom faktiskt en hel del bilverkstäder.

– Vi har varit med på LED-tåget ända sedan det startade och är glada för att i dag kunna konstatera hur bra LED börjar bli som ljus-källa.

Christina Sevebo Riis

– Jo, bilverkstäder har blivit något av en specialitet för oss. Vi klarar alla typer av jobb som krävs när de vill bygga till eller om och vetskapen om det tycks ha spridit sig i den branschen, konstaterar Johan Lewin.

FAKTA

Lidingö Elektriska

• Startades på 1920-talet som Nymans Elektriska, som senare togs över av familjen Sevebo – som än idag har ägarmajoriteten i bolaget
• Kom åt namnet Lidingö Elektriska genom att köpa företaget med just det namnet 1958
• Har 13 anställda, varav 9 är montörer
• Omsatte 16,5 milj kronor per 30 augusti 2016
• Vinstmarginalen uppgick samma år till 3,4 procent.

Christina Sevebo Riis passar på att ge en eloge till EIO:s kampanj Guldpengen.

– Den hade vi mycket nytta av då när vi omfokuserade verksamheten. Genom den lärde vi oss vad som skiljer en bra kund ifrån en dålig. Att se skillnaden är en viktig del av det framgångsrecept vi försöker följa, poängterar hon. Sedan gäller det förstås att vårda relationen till de bra kunderna – och det är något som Christina och hennes kolleger lägger mycket tid på. På Lidingö Elektriska väger de personliga relationerna med kunden väldigt tungt.

Så lyckas Climat 80 vara stora företaget i lilla kostymen

Christina Sevebo är inte bara vd. Hon är också företagets behörige installatör och håller koll på personal och kompetensutveckling.

– Jo, bilverkstäder har blivit något av en specialitet för oss. Vi klarar alla typer av jobb som krävs när de vill bygga till eller om och vetskapen om det tycks ha spridit sig i den branschen.

Johan Lewin 

– Vi uppmuntrar våra montörer att specialinrikta sig efter sina egna intressen och försöker motivera dem till det genom att se till att var och en får genomgå åtminstone en vidare-
utbildning eller kurs varje år. Kompetenskort har vi kört med i många år för att hålla koll på det här. De är inte bara ett hjälpmedel för individens utveckling utan också en viktig kunskapskälla när vi ska lägga det dagliga pusslet med att placera rätt montör på rätt uppdrag.

Därför vill inte Roslagens ­Styrinstallation ha ­några andra företag mellan sig och kunderna.

Sedan uppköpet av Lidingö Elektriska 1958 har företaget vuxit organiskt. Det vill Christina Sevebo Riis att det ska fortsätta med, men i lagom takt. En viktig broms för den utvecklingen är tillgången till erfaren arbetskraft.

– Här i Stockholmsområdet är det ju näst intill omöjligt att hitta erfarna montörer. Så nu när vi behöver mer folk får vi göra som vanligt – ta in elever från elprogrammet som APL-praktikanter och senare lärlingar. Det är trots allt ingen dum väg att rekrytera på.