Logga in

Organisk elektronik hämtar kraft ur vägguttaget

Publicerad
3 apr 2017, 07:37
| Uppdaterad
15 apr 2021

Hittills har den nya ljuskällan LEC inte kunnat kopplas direkt i vägguttaget. Men nu har forskare vid Umeå och Linköpings universitet med en ny organisk effektomvandlare gjort det möjligt att transformera spänningar upp till 325 Volt.

Organiska ljusemitterande celler, LEC, är en ny typ av ljuskälla som tillverkas av organisk elektronik. Det innebär att elektroniken är uppbyggd av halvledande plaster.  LEC-tekniken är miljövänlig och energisnål och kan användas på många sätt. Förutom som en ljuskälla kan den användas i exempelvis lysande skyltar och solskyddande fönster.

Haken har varit att elektroniken hittills inte har kunna hämta kraft ur vanliga vägguttag. Spänningen är så hög att den skulle slå ut de känsliga LEC-cellerna.

”För första gången i världen har vi har kunnat visa en AC/DC-omvandlare i organisk elektronik som fungerar vid spänningar över 300 V.”

Deyu Tu, forskare vid Linköpings universitet.

Det problemet har forskare vid Linköpings och Umeå universitet presenterat en lösning på. De har utvecklat en organisk effektomvandlare som kan transformera spänningar upp till 325 Volt till valbar likspänning. Därmed blir det möjligt att driva LEC-cellerna från det vanliga elnätet.

– För första gången i världen har vi har kunnat visa en AC/DC-omvandlare i organisk elektronik som fungerar vid spänningar över 300 V, säger forskaren Deyu Tu vid Linköpings universitet.

Han hoppas att omvandlaren ska bana vägen för en våg av flexibla, tunna, kostnadseffektiva och miljövänliga lösningar för framtidens elektronik.

Än så länge är omvandlaren bara en prototyp, och tekniken behöver bli effektivare innan den kan användas i verkliga produkter.