Logga in

Så blev påföljden för Salveligan

Publicerad
28 feb 2017, 14:49

Sex män blev i går dömda av Kalmar tingsrätt för stöd och häleri till fängelsestraff på mellan 1–1,5 års fängelse och därefter utvisning efter att ha gripits på bar gärning på väg ut ur landet med två skåpbilar fulla med stulna verktyg och däck.

Det var i mitten av november förra året som tullen i Trelleborg grep de sex personerna i stöldligan. Värdet på godset uppges vara 800 000 kronor.

De sex männen, som i lokalpressen kallas för ”Salveligan”, har bott i EU-migrantlägret vid området Salvestaden i Kalmar. Fyra döms till ett års fängelse var för stöld- och häleribrott och två döms till 1,5 års fängelse. Samtliga ska efter avtjänat straff utvisas till sitt hemland Rumänien och förbjuds att återvända till Sverige innan 2027.

Christian Alriksstrand, platschef på Hansa Bygg AB har hörts som vittne och berättar i domen från Kalmar tingsrätt att man byggde 30 bostadsrätter på platsen. Företaget anlitade underentreprenören LR Installation för el och VVS. Enligt foton från den kameraövervakade arbetsplatsen skedde inbrott i fyra containrar mellan klockan 23.00–24.00 på söndagskvällen den 6 november. 

– På grund av snöfall och dåligt väder är bildkvaliteten inte den bästa. Tre personer var inblandade i stölden. På bilderna från kameran kan man se en bil som liknar den jag tidigare sett i närheten av arbetsplatsen, säger Christian Alriksstrand i domen.

Två av containrarna som det skedde inbrott i tillhörde Hansa och två LR-Installation. Ur LR Installations containrar ska inget ha stulits, däremot skedde en stöld vid ett annat tillfälle från en nybyggd villa av bland annat VVS-montören Henrik Schwarz verktygslåda och pressverktyg för total 50 000 kronor. Ur Hansa Byggs containrar hade olika elverktyg tillgripits, till exempel lasermätare, cirkelsågar, mutterdragare och kompressorer. Nypriset för det tillgripna beräknas till 70 000–80 000 kronor. Av det stulna har Hansa Bygg fått tillbaka ungefär en tredjedel.

De drabbade företagen var bland annat Hansa Bygg, Gila Control System AB, Multibygg Sydost AB och Ramirent. Stöldgodset kommer från Öland och Kalmartrakten Sammanlagt rör det sig om nio olika stölder.

Henrik Schwarz har fått tillbaka alla verktyg tack vare att de var märkta.

– Jag kunde identifiera alla mina saker, så jag har fått tillbaka allt. Men jag kunde också identifiera saker från tre–fyra andra företag som har fått titta på grejerna och fått tillbaka stöldgods, säger Henrik Schwartz till tidningen Barometern.

Några av männen erkänner brott, andra förnekar stölderna.

Samtliga finns i det internationella brottsregistret, dömda för samma typ av brott i Norge, Danmark, Tyskland och Rumänien.