Logga in

Elinstallatör vann mot LKAB

Publicerad
23 jan 2017, 15:51

”Det känns som Davids kamp mot Goliat”, säger Nils Bertgren, vd på Elbyrån Bertgren & Co AB (Beco) i Haparanda. 

2008 tog LKAB beslutet att anlägga en ny huvudnivå i gruvan i Kiruna. Sedan LKAB gått ut med en förfrågan om installering av allmän kraft och belysning samt huvudkabelstråk lämnade Beco ett anbud och fick uppdraget 2010.

Arbetet inleddes i februari 2011, men i september avbeställde LKAB entreprenaden. Sedan dess har gruvbolaget och elföretaget tvistat om betalningen, det skriver Dagens Industri.

– Stötestenen är en prislista och om man ska räkna med rabatter eller ej, säger Nils Bertgren. Han uppskattar att hela processen hittills har kostat bolaget 10 miljoner kronor.

För Elbyrån Bertgren & Co AB med 65 anställda är det första gången som en beställare försöker upphäva ett avtal på det här sättet. Elföretaget yrkar på skadestånd för utebliven vinst på ändringar och tilläggsarbeten. Skiljedomstolen har gett bolaget rätt, en dom som överklagats av LKAB. Men även Svea hovrätt ger nu Haparandaföretaget rätt. Totalt kräver Beco gruvbolaget på 70 miljoner kronor.

Men från LKAB är det ”locket på”.

”Eftersom skiljeförfarandet fortfarande pågår vill vi inte lämna några ytterligare detaljer, men kan konstatera att LKAB och Beco har olika syn på ersättningsfrågan”, skriver Anders Lindberg, informationschef på LKAB, i ett mejl till DI.

Parterna är överens om att Beco utfört arbetet på rätt sätt, i stället handlar tvisten om pris och avtal.

Men nu väntar den stora striden om miljonerna. Bolaget har krävt LKAB på cirka 70 miljoner kronor, varav den stora delen är skadestånd. Det handlar om stora pengar för elföretaget i Haparanda. Beco omsatte 88 miljoner kronor det brutna räkenskapsåret 2015/2016.

Nästa steg i processen blir ett skiljedomsförfarande mellan parterna i Stockholm. Än så länge är inget datum för förhandlingen utsatt.