Logga in

700 kontor anslutna till elbilstaxi

Publicerad
7 dec 2016, 13:56

Nollzon, vars system ger förtur till taxibilar som går på el, har lockat 700 svenska kontor med 50 000 anställda på ett år. Syftet med initiativet är grön omställning av taxiflottan.

Företag som är anslutna till Nollzon får automatiskt elbilsprioritet när de beställer taxi. Bakom initiativet står ABB, IBM, Vattenfall, Gröna bilister och Sustainable Innovation.

Tanken är att en taxi kör lika långt som 7-8 vanliga personbilar på en dag och bara i Stockholm äger taxibolagen 6 500 fordon. En grön omställning i taxibranschen innebär därför att väldigt många körda mil blir miljövänligare. Ett annat argument är att taxiflottan byts utan nästan helt på bara tre år. Nollzon startade för ett år sedan och har utöver 700 kontor med 50 000 anställda också anslutit ett antal hotell som bidrar med 9 miljoner hotellgäster.

– Vi vill vara med och driva på utvecklingen av fler elbilar på gatorna. Idag finns Nollzon i Stockholm med tre anslutna taxibolag, men andra städer är på gång. Det är spännande att Nollzon för elbilstaxi växer och att fler företag ansluter sig

Det säger Robert Larsson, divisionchef för ABB Discrete Automation and Motion.