Logga in

Dödsolycka utreds som arbetsmiljöbrott

Publicerad
8 nov 2016, 11:15

Olyckan i Tyfors i Dalarna igår som krävde två dödsoffer utreds nu av Riksenheten för Miljö- och arbetsmiljöbrott. Under dagen ska en teknisk undersökning göras av polis på plats.

–  Vi utreder arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död. Vi utreder ifall bolag eller personer i de här bolagen har gjort sig skyldiga till de här brotten som orsakat dödsfallen.

Det säger kammaråklagare Anne-Marie Helander på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål som är förundersökningsledare.

Larmet om dödsolyckan kom till polisen vid halv fyra-tiden på måndag eftermiddag. Två personer hade kommit i kontakt med en spänningssatt högspänningsledning under arbete med en ny kraftledning i Tyfors i södra Dalarna.

– Nu kommer sedvanliga förundersökningsåtgärder göras. Idag kommer en platsundersökning påbörjas och förhör kommer att hållas, säger Anne-Marie Helander.

De omkomna kraftelektrikerna är två estniska män, födda -57 och -92. De arbetade för ett tyskt företag som är underentreprenörer åt elbolaget Ellevio.

– Vi tar hand om personer som jobbade med dem och personer som har jobbat med dem och ser till att de mår så bra som de kan i det här läget, det säger Jonatan Björck, Ellevios pressinformatör till Sveriges Radio P4 Dalarna.

De båda avlidna männen deltog i arbetet med att bygga ny kraftledning i området väster om Ludvika i närheten av Räckardammen, ett projekt som har pågått under hela hösten.

Enligt Dala-Demokraten ska de avlidna ha trott att den ledningen inte var spänningsatt och åkt upp i en korg och sedan kommit i kontakt med den spänningsförande ledningen. Ytterligare personer var på plats vid olyckstillfället men skadades inte.