Logga in

Laddhybrider nu fler än elbilar

Publicerad
6 okt 2016, 11:34

I september uppmättes den näst största ökningen av laddbara fordon i Sverige någonsin. Av de 1449 fordonen var sju av tio laddhybrider. Den kategorin har nu gått om de rena elbilarna, men redan nästa år kan elbilen få revansch, enligt Olle Johansson vd för Power Cirle som presenterar statistiken.

Efter ökningen i september finns nu 24 800 laddbara bilar på svenska vägar. Och de tre vanligaste laddbara fordonen är nu laddhybrider sedan Volvo V60 puttat ner elbilen Nissan Leaf från tredjeplatsen. Fjärde och femteplats innehas just av Nissan Leaf och Tesla Model S. Det handlar om utbudet på marknaden som just nu nu domineras av just hybrider. Och även om de inte är nollutsläppsfordon så visar undersökningar på att 50-80 procent av körningar med laddhybrider sker på el.

– Elbilarnas revansch kommer 2017-2018, och då kommer varken infrastruktur eller räckvidd att vara ett problem för de flesta behov, säger Olle Johansson, VD för Power Circle.

I slutet av september fanns 2378 laddpunkter fördelade på 674 laddstationer enligt laddinfra.se, Sveriges nationella databas för laddinfrastruktur.

Bästsäljarna under september var Volkswagen Passat GTE (+412), Mitsubisi Outlander (+160) och för elbilarna var det Tesla Model S respektive Model X som ökade mest med 163 respektive 124 sålda fordon.