Logga in

Kurs i belysning läggs ner

Publicerad
12 okt 2016, 11:09
| Uppdaterad
15 apr 2021

För två år sedan startades en ny utbildning i belysning för yrkesverksamma på Campus Värnamo. Nu läggs den ner. “Vi vet att behovet finns, men har tyvärr inte möjlighet att köra vidare”.

Våren 2014 startade den nya kursen ”Energieffektiv, god belysning” på Campus Värnamo, i samarbete med Tekniska högskolan i Jönköping.  Målgruppen är redan yrkesverksamma personer som arbetar med belysning: allt från elinstallatörer och elkonsulter till beställare och fastighetsförvaltare. Elinstallatören har tidigare skrivit om utbildningen som togs fram på uppdrag av Energimyndigheten.

”Vi har inte haft resurser att marknadsföra kursen, och har inte lyckats nå ut”

Cinna Adanko, kursansvarig Campus Värnamo.

– Vi såg att det behövdes mer samverkan mellan de olika aktörerna för att skapa bra belysningslösningar. Visst kan man tjäna el genom att byta till led-armaturer. Men man kan nå betydligt längre om man förstår hur ljuset påverkar både användare och energiförbrukning, säger Cinna Adanko, som är ansvarig för kursen.

En situation där det behövs samverkan kan exempelvis vara när en beställare med bristande kunskaper säger ”vi vill ha 500 lux på skrivbordet”, eftersom det är vad Svensk standard rekommenderar. Men det finns många faktorer som påverkar behovet av belysningsstyrka. Är skrivbordsskivan ljus eller mörk? Vilken typ av arbete ska utföras? Hur gammal är personen som sitter där?

En andra kursomgång startade våren 2016. Liksom tidigare har kursen pågått i cirka sex månader med tre träffar i Värnamo och eget arbete däremellan. Enligt Campus Värnamo har deltagarna varit nöjda. Men nu blir det inga fler kursomgångar.

–Vi vet att behovet finns, men har tyvärr inte möjlighet att köra vidare kursen. Det ingår inte i vår ordinarie verksamhet utan var ett tillfälligt projekt, säger Cinna Adanko.

Ett problem har varit att antalet deltagare har varit få. Den första omgången gick 14 personer kursen, bara sju i nästa kull.

– Vi har inte haft resurser att marknadsföra kursen, och har inte lyckats nå ut, säger Cinna.

Johan Röklander är ljusdesigner på WSP och en av lärarna som utvecklat kursen. Han tycker att kunskapsnivån om belysning generellt är låg i landet och att elinstallatören ofta försummas i tidiga skeden av belysningsprojekten.

– Genom att ta till vara installatörens kompetens och erfarenhet tidigt i processen så kan lösningarna bli billigare och bättre, säger han.

Samtidigt uppmanar han installatörer att inte se belysning enbart som en teknisk installation.

– Belysningen ska ge en upplevelse av rummet. Om man ”bara” tänker energimängd, kostnad och payback så blir det inte bättre, säger han.

Finns det något mer elinstallatörer ska tänka på?

– Byt inte ut produkter. Det blir jätteproblem när ljusdesignern har valt armatur, ett komplext val som bland annat innefattar upplevelsen i rummet, bländning och miljöpåverkan. Om installatören då byter armatur av lönsamhetsskäl så blir det sällan bra, säger Johan Röklander.