Logga in

Här byggs med solpanel i takpannorna

Publicerad
5 okt 2016, 09:59

Myresjöhus elektriker och takläggare har nu monterat ett parhus i Vallastaden i Linköping som är första huset att få den nya takpannan Shingel som också är en solcellsanläggning som med 170 plattor får en installerad effekt om 6,4 kW.

Takpannan Soltech Shingel är kompatibel med panntillverkaren Benders betongpanna Carisma. Nu har Myresjöhus installerat 170 stycken Shingel-paneler på ett parhus i Linköping. Det är husföretagets egna elektriker, tekniker och takläggare som genomfört montaget men med på plats fanns också Anna Svensson, som utvecklat produkten.

– Vi tycker att solcellerna integreras väldigt bra i taket, det är riktigt snyggt och själva installationen är dessutom mycket enkel när man kommer i gång. Utfaller det här väl ser vi det som en intressant lösning för framtiden, det säger Stefan Eklund, produktansvarig på Myresjöhus.

Solelanläggningen ska, tillsammans med värmepumpteknik, bidra till husets nollenergiegenskaper. Det vill säga att huset på årsbasis inte ska kräva ett tillskott från elnätet. I praktiken betyder det att huset kräver elström från nätet under de kalla vintermånaderna men att nettoproduktionen över 12 månader är större en förbrukningen.  

– Det som sporrar i detta läge är potentialen av första ordern. Myresjöhus och Smålandsvillan, som ingår i samma koncern, uppförde tillsammans 1 000 småhus under 2015 enligt Byggfakta, vilket motsvarar en marknadsandel om cirka 16,5 %, det säger Frederic Telander, vd för Soltech Energy Sweden.

Bakom Soltech Energys produkter finns forskning från Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Systemet bygger på att klimatskalet i ett hus, antingen i taket eller i form av glasväggar fungerar både som klimatskydd och solfångare för produktion av värme, varmvatten eller elektricitet. Förutom takpannan finns också tunnfilmsolceller som integrerats i svart glas, halvgenomskinligt glas och som isolerglasmoduler.