Logga in

Här invigs världens största laddstation

Publicerad
5 sep 2016, 10:50

Det är förstås i Norge som världens största laddstation öppnade i torsdags. Stationen har tillkommit i Nebbenes, mittemellan Oslo och Lillehammer, längs den hårt elbilstrafikerade E6:an.

Baksidan av att Norge har världens mest elektrifierade fordonspark är att det ofta är kö till laddstationerna. Det problemet är dessutom störst på E6:an norrut från Oslo som är den väg där flest elbilar kör.

– 28 laddpunkter som kan användas samtidigt gör denna laddstation till världens största för alla typer av moderna elbilar, det säger Jan Haugen Ihle, landsansvarig för Fortum Charge & Drive i Norge.

Den nya stora laddstationen ligger i Nebbenes, 6,5 mil norr om Oslo och den är ett samarbete mellan Fortum och Tesla. För det amerikanska elbilsmärket är Norge deras andra bästa marknad efter USA och därför är det ingen överraskning att 20 av de laddarna i Nebbenes är Tesla Superchargers. I Norge rullar 5500 Tesla-bilar, att jämföra med Sverige som kommer på en tolfteplats med 1600 fordon från Tesla.

De resterande laddplatserna i Nebbenes är fyra snabbladdare av typen CCS/Chademo och fyra är av den nya europeiska standarden Typ 2. Fortum planerar ha snabbladdningsstationer av den här typen var femte mil längs motorvägarna mellan Oslo och Trondheim, Oslo och Kristiansand, Kristiansand och Stavanger och Stavanger och Bergen. Bolaget har hittills i år installerat 160 snabbladdare av typen CCS/Chademo.