Logga in

Virtual Reality för ljusplanering

Publicerad
12 aug 2016, 10:24
| Uppdaterad
15 apr 2021

Kommuner i Danmark får nu tillgång till ett verktyg där virtual reality visar hur olika armaturer, med riktiga ljusdata från tillverkarna, ser ut i en stadsmiljö. “Det här kan hjälpa oss med vår belysningsplan” säger Thomas Lykke Pedersen, borgmästare i Fredensborg kommun.

Det är företaget Utopian City Scape och danska experimentlabbet för belysning, Doll, som ligger bakom verktyget i virtual reality som danska kommuner nu i juli fick möjlighet att använda. Poängen är att många kommuner både i Danmark och Sverige står inför en omställning från gamla armaturer till ny teknik, i huvudsak LED. Ny teknologi innebär stora nya möjligheter. Uppkopplade armaturer och möjlighet till detaljerad ljusstyrning innebär både stora investeringar men också enorma besparingsmöjligheter. Läs till exempel om Sala kommun som räknar med att göra vinst på sin investering redan år ett.

Doll Realsite går att använda i VR med Oculus Rift och HTC Vive men kan också köras på en vanlig PC. Den testmiljö som finns inlagd i mjukvaran är området runt Doll Living lab, ett industriområde i utkanten av Köpenhamn. Så de kommuner som använder verktyget kommer alltså inte kunna se armaturer i deras egen omgivning. Däremot är det en högupplöst och naturtrogen miljö. Fördelen med attvisualisera ljusupplevelsen är att kommunerna ska kunna öppna sin process att välja belysning och visa både medborgare och andra inblandade i ett tidigt skede hur det ljus man tänkt köpa ser ut och beter sig.

– Kunden får möjlighet att få se hur olika belysningslösningar verkligen ser ut i staden, säger Astrid Simonsen Joos, CEO Philips Lighting, Nordics.

Doll Realsite innehåller riktiga ljusdata för varje enskild armatur och har en en avancerad motor för att simulera hur ljuset beter sig. Simulationen är så realistiskt att bilder framställda med programvaran kan vara svåra att skilja från fotografier. Läs mer om det i Elinstallatörens reportage från invigningen av Doll Virtual Lab för ett år sedan. Det som fortfarande brister med det nya verktyget Doll Realsite är att det än så länge bara är tre tillverkare med vardera tre armaturer som finns inlagda.

– Nu satsar vi på att långt fler producenter ska kan se värdet med att visa sina armaturer virutellt, säger Martin Haubo Dyhrberg, på Utopian City Scape.