Logga in

Bara i ett land i världen köps fler laddbilar

Publicerad
10 aug 2016, 10:02

Med 4 procent av nybilsförsäljningen är nu Sverige tvåa i världen på laddbara bilar. Norges förmånliga elbilsregler ger landet en stabil topplacering. Men i Sverige är det laddhybriderna som toppar, snarare än de renodlade elbilarna.

Semestider till trots fortsätter nybilsförsäljningen att slå rekord. Och supermiljöbilarna går allt bättre. Juli var femte månaden i rad med omkring 1 000 sålda laddbara bilar, nästan en fördubbling jämfört med juli förra året. Det här visar siffror från Power Cirlce, elkraftsbranschens intresseorganisation för framtidsfrågor. Liksom tidigare månader är det laddhybriderna som säljer allra bäst. Av julis 976 nyregistrerade laddbara fordon var 840 laddhybrider och 111 renodlade elbilar.

Läs också: Extra skjuts till marknaden för laddinfrastruktur på grund av lagändring

Av Sveriges nybilsförsäljning står supermiljöbilarna för 4 procent. Bara i Norge är andelen högre. Det innebär att Sverige har flyttat fram positionerna rejält jämfört med 2015. Då ledde Norge med 22,4 procent, Nederländerna hamnade på andra plats med 9,6 procent, Kalifornien – som särredovisas som land – hade 5,2 procent och Sverige kom först på fjärde plats med 2,5 procent. Danmark var hack i häl med 2,3 procent. Först därefter kom hela USA med 1,5 procent, ( Källa: The international council on clean transportation ).

Norges speciella regler som gett landet ett rejält försprång har vi skrivit om tidigare. Bland annat slipper köparen moms vid inköp och får köra i bussfiler, även om det har varit omstritt i närheten av Oslo där de många elbilarna sänkt bussarnas snittfart med nästan 10 kilometer i timmen. Läs mer om Norges elbilsregler i artikeln om när Norge passerade milstolpen 50 000 laddbara fordon. När reglerna infördes var det sagt att de skulle gälla till gränsen 50 000 laddbara bilar eller till år 2017. Men när gränsen passerades förlängdes de och ska nu gälla det här året ut, enligt norska Dagens Näringsliv.  

I Sverige har hittils i år 6 500 laddbara bilar registrerats. Det kan jämföras med samma period förra året då siffran var 4 100 fordon. Det är Volkswagen Passat som toppar listan med 440 nyregistreringar av sin laddhybridversion och det innebär att 40 procent av alla Passat som säljs i Sverige är laddhybrider. För andra månaden i rad har Volvo XC90 hybrid sålt bättre än Volvo V60 PHEV. Och för de rena elbilarna har Tesla Model S i två månader nu sålt bättre än Nissan Leaf.

Flera bilmärken lanserar nya modeller av elbilar under hösten och det spås påverka den totala försäljningen av laddbara fordon i Sverige. Power Cirlce skriver i sin prognos att det vid årsskiftet rullar 30 000 svenskregistrerade laddbara fordon på landets vägar.