Logga in

Så snabbt kommer el-tankningen gå

Publicerad
1 jun 2016, 16:56

Tre platser i Västerås och en i Köping får DC-laddare av Chademo-typ från ABB när elbolaget Mälarenergi börjar bygga ut laddinfrastruktur i ett nät som fram till år 2019 ska bestå av flera hundra laddplatser.

ABB har fått kontrakt på sju snabbladdare som ska installeras i Erikslund, Rocklunda och Kopparlunden i Västerås samt i Köping. Det handlar om snabbladdaren Terra 53Cj som är en likströmsladdare på 50 kW som tankar ett 24 kW batteri 30-80 procent fullt på 15 minuter. Laddaren är klassad enligt Chademo, en öppen standard för laddare som enligt kontaktstandarden IEC 62196 har pluggar av typ 4 och som levererar upp till 62,5 kW. Men laddaren stödjer också standarden CSS och möjlighet till samtidig AC-laddning som tillval.

– Det känns mycket bra att samarbeta med ABB i denna satsning. Det ger oss bägge möjlighet att på hemmaplan visa hur framtidens laddinfrastruktur fungerar i praktiken. Vi bygger nu ett antal laddstationer runt om i Mälardalen, det säger Magnus Hemmingsson, vd för Mälarenergi.

Energibolaget planerar att bygga ut ett nät av laddare vid parkeringsplatser, köpcenter och andra anläggningar med mycket besökare. Dessutom planerar bolaget att tillhandlahålla drift, övervakning, betallösningar och kundtjänst.

– Laddning av elbilar blir nu en del av Mälarenergis erbjudande på samma sätt som värme och el, säger Nicklas Hällman, projektledare, Mälarenergi.

Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet har lokal utbyggnad av laddinfrastruktur för elbilar som ett prioriterat område och delar under 2016, 2017 och 2018 ut sammanlagt 600 miljoner kronor för sådan utbyggnad. Mälarenergi får ekonomiskt stöd från programmet för sin laddarutbyggnad.

– Jag har därför märkt ett ökat intresse för den här typen av projekt. Klimatklivet har definitivt bidragit till att underlätta satsningar på laddinfrastrukturer runt om i landet, säger Henrik Holmér, ansvarig säljare inom ABB.

Förutom själva laddaren levererar ABB även laddskåp, väderskydd, idrifttagning och ett femårigt serviceavtal.