Smarta trådlösa hem är här nu

Publicerad 20 maj 2016, 10:20

Liksom mässan i Frankfurt handlar installationsbranschen allt mer om automation. Smarta fastigheter, smarta hem och smart belysning. Den kollektiva insikt som har drabbat branschen är att trådlös teknik nu måste komplettera den trådade för att all denna smarthet ­verkligen ska bli installerad.

Den här krönikan är en parafras på en nyhetsartikel jag skrev i somras med rubriken: ”Trådlöst har vunnit om tio år”. För sam­tidigt som den gigantiska Light + Building-mässan samlade flera hundratusen ­elteknikintresserade till Frankfurt kom intressanta nyheter även från Sverige.

Installationsbranschens största bolag har ingått avtal med svenska Raybased – vars lösning för Internet of Things, IoT, som namnet antyder förstås är trådlös. ”Det trådbundna är i dag lite för utbrett” sa den regionschef på Bravida som har drivit fram samarbetet. Trådbundet ­kommer självklart vara fortsatt lönsamt vid nyinstallation. Men den enorma besparingspotential på fastighetsdrift som finns med IoT uteblir i det befintliga beståndet om man måste dra ny tråd genom gamla hus.

Installationsbranschens största bolag har ingått avtal med svenska Raybased – vars lösning för Internet of Things, IoT, som namnet antyder förstås är trådlös. 

Privatkunden står inför en liknande situation där trådlös teknik håller på att rita om kostnadsbilden. I Sverige ligger vi efter med hemautomation. Det finns få exempel på installationer i befintliga ­villor och lägenheter och bara i några få procent av de nybyggda villorna installeras smarta hem-lösningar. Det kan jämföras med tio procent i Danmark och över 20 procent i Nederländerna, som en svensk leverantör av smarta hem uppger.

Förklaringarna till den låga andelen i Sverige är många. En är att vi inte har haft något svenskt system som har drivit upp intresset i media och hos allmänheten. En annan är att nya svenska villor i stor utsträckning byggs av hustillverkare och hemautomation har lyst med sin frånvaro i deras kataloger.

Förklaringarna till den låga andelen i Sverige är många. En är att vi inte har haft något svenskt system som har drivit upp intresset i media och hos allmänheten.

En tredje förklaring är att det helt enkelt har ansetts vara för dyrt. Men nu finns det plötsligt svenska system på marknaden. Och nyligen gick en av marknadens större hustillverkare, Myresjöhus, ut med att de kommer paketera och sälja hemautomation. Deras instegspaket kostar bara 20 000 kronor, men förhoppningen är att när kundernas intresse väl vaknat ska köplusten leda till de lite större paketen för 50 000–60 000 kronor. Men mer prispress kan vara att vänta.

I Frankfurt träffar jag Mark Walters på Zigbee Alliance som berättar att en typisk smart installation i ett mindre hem i USA kostar ungefär 5 000 kronor.
Hur är det möjligt? Svaret är att de nya systemen för smarta hem är trådlösa.
Och vi behöver inte vänta tio eller ens ett år.
Smarta trådlösa hem är här nu.