“Det måste ha något som höjer pulsen”

Publicerad 24 maj 2016, 11:05 | Uppdaterad 24 feb 2021

Många försöker hitta sig själva på Elinstallatörens senaste omslag. Nu lägger vi upp det högupplöst och Elinstallatörens formgivare, som lade flera arbetsdagar på kollaget, berättar om varför omslag är ett speciellt hantverk.

Efter att Elinstallatören tog över administratörskapet av Elfel, i samband med utgivningen av nummer 4, så pratade vi med makthavare i branschen om varför Elfel har så stor betydelse. Men till nummer 5 ville vi höra Elfel-medlemmarna själva, varför är de så aktiva i en facebookgrupp, vad betyder gemenskapen för dem? I samband med det föddes också idén om att att sätta gruppmedlemmarna på omslaget.

 

FAKTA

Ladda ner bilden högupplöst

1. Bläddra till den andra bilden, den första är ”bara” 1500×1000. 

2. Klicka på bilden. 

3. Högerklicka på bilden och visa den på en egen flik. 

4. Högerklicka och välj spara bild som… 

Vill du skriva ut omslaget megastort? En plansch? Gigantisk skärm? Mejla Sofie Båtmästar så skickar hon en ännu mer högupplöst bild. 

– Det är svårt att göra ett kollage på ett omslag och få det snyggt, säger Sofie Båtmästar, formgivare på Elinstallatören och fortsätter.

– Ett omslag måste ha någonting som suger in läsaren, någonting som får pulsen att höjas. Det måste vibrera, väcka intresse och bära. Gör det inte det så lockar det inte till läsning.

Vad är utamningen just med kollage?

– Lägger man upp 5×5 bilder på omslaget så krävs det mycket jobb för att få det att bära och bli formmässigt snyggt. Efter att Henrik Nygård, Elinstallatörens chefredaktör sa att han ville ha medlemmarna på omslaget så kom jag att tänka på den gamla United Colors of Benetton-bilden som var en bild uppbyggd av många bilder. Men från det uppstod frågan hur vi skulle få tag i alla de tusentals bilder som skulle behövas.

Elinstallatören lade upp en artikel med branschfolk som tyckte och bad samtidigt att medlemmarna skulle lägga upp sina bilder i samma tråd. Ingen svarande. Trots påstötningar kom det bara in en handfull svar.

– Det var intressant att upptäcka hur responsen blev när vi formulerade om frågan och sänkte tröskeln till att man bara skulle svara “ok” i en tråd.

Det rasslade in 2000 “ok” i tråden på ett dygn. Därefter var frågan om det var lönt att skapa ett skript för att ladda ner alla profilbilder, men utan tillgängliga programmeringsresurser så bestämde sig Sofie för att helt enkelt ladda ner bilderna för hand. Det blev ungefär 5 klick för varje bild, för att få dem i så högupplöst format som möjligt.

– Jag laddade ner bilder i 12 timmar, mer än så tog det inte att ladda ner 1100 bilder.

Det finns många tjänster på nätet för att göra mosaiker, Sofie Båtmästar använde Mosaically och till omslaget användes 32×32 bilder som skapade en kvadratisk bild, men hela den syns inte på omslaget.

– Trots att några bilder inte syns, eftersom bilden är beskuren, så hade omslaget inte kunnat blir till utan de bilderna.