Logga in

Därför ska du anmäla nästa gång någon i vården säger “bara hushållsel”

Publicerad
28 nov 2018, 06:00

Varje gång vi lyfter upp hur vården nonchalerar olyckor med hushållsel hör en handfull elektriker av sig och berättar om egna erfarenheter. Det visar att problemet är utbrett och farligt. Historierna är ofta snarlika.

Svensk forskning visar att olyckor med hushållsel 230 V kan ge livslånga men. Martin Granath i Motala är av de drabbade som efter en olycka i ett badrum för fyra år haft stora problem med smärta, lång sjukskrivning och permanent nedsatt arbetsförmåga som ändrat vilket jobb han kan göra. Läkaren skrev i journalen att Martin fått en stöt trots att han var tydlig med att det handlade om strömgenomgång genom bålen. “Var det bara villa-el?” frågade vårdpersonalen. Martin skickades hem från akuten samma kväll och det dröjde lång tid innan han fick rätt diagnos.

Läs mer: Så här anmäler du vården

Det är många akutmottagningar som fortfarande inte följer vårdens egna riktlinjer för vård efter strömgenomgång. Och många, både elektriker och privatpersoner, möts fortfarande av frasen “Var det bara hushållel?” Okunskapen består trots att kunskapen finns. Så här kan vi inte ha det.

Långt ifrån alla som är med om en strömgenomgång med 230 V får skador och men. Men de som får det är för många sett till det enorma lidandet. De drabbade har oerhört mycket att vinna på att få en diagnos tidigt, det skrev Sveriges främsta experter på området i Läkartidningen redan för två år sedan.

Läs mer: Kenneth fastnade men sökte inte vård: ”Ansågs skamligt”

Nästa gång en läkare eller annan vårdpersonal säger “det är bara hushållsel” till dig eller till en kollega tycker jag att du ska klaga på den vårdgivaren eller till patientnämnden i ditt landsting eller region. Och om vårdgivaren inte erkänner sitt misstag och lovar bot och bättring tycker jag att du ska gå vidare till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.