Logga in

Här är årets trender inom belysning

Publicerad
10 feb 2016, 13:34
| Uppdaterad
15 apr 2021

Glänsande metall, textil – och nakna ”glödlampor”. På den stora möbel- och belysningsmässan i Stockholm finns något för alla smaker. Elinstallatören spanar in intressanta trender inom belysning.

700 möbel- och belysningsföretag visar upp sina nyheter på Stockholm Furniture and Light Fair i veckan. Runt 40 000 besökare väntas komma till det årliga evenemanget som hålls på Stockholmsmässan i Älvsjö. Fokus ligger inte på teknik, men alla som är intresserad av det senaste inom belysningsdesign har mycket att spana in. För offentlig miljö såväl som för hemmet.

En tydlig trend är skimrande metallfärger som mässing och koppar. Men allt är inte metall som glimmar. I Varbergsföretaget Belids monter svävar stora koner, klot och avfasade cylindrar som alla ser ut att vara tillverkade av textil och metall. I själva verket är även ”metallen” textil. Men tyget har olika plastbeläggningar som ger en känsla av mässing, koppar och aluminium.

Vad är finessen med att välja textil i stället för riktig metall?

– Vikten blir lägre och materialet kan formas på annat sätt. En annan fördel är att vi kan tillverka mindre serier eftersom vi slipper ta fram verktyg, säger Mauro Pusterli, säljchef för professionell belysning på Belid.

– Med textil i stället för riktig metall blir vikten lägre och materialet kan formas på annat sätt. En annan fördel är att vi kan tillverka mindre serier eftersom vi slipper ta fram verktyg.

Mauro Pusterli, säljchef för professionell belysning på Belid

Den konformade lampan heter Hawk och har led med mikroprisma som skyddar mot bländning. I cylindern Eagle och klotet Jupiter sitter ledlampor med E27-sockel. Mauro Pusterli tycker att livslängden för E27-lamporna har blivit så pass lång att det inte alltid är nödvändigt att integrera ledmoduler i armaturerna.

Danska Embacco är ett annat företag som satsar på textiltrenden. Ljusdesignern Lise Nørgaard, som äger företaget, ger flera skäl till materialvalet.

– När ljuset bryts genom textil skapas ett mjukt och vänligt ljus. Samtidigt har textilen akustiska egenskaper som minskar buller, säger hon.

Embacco kom till Stockholmsmässan med den nya prototypen High5. Den halvsfäriska taklampan har en stålkonstruktion av pentagoner som täcks av en mattsvart, elastisk textil. Tyget används normalt i baddräkter och är soltåligt, en egenskap som passar fint även i armaturer.

– När ljuset bryts genom textil skapas ett mjukt och vänligt ljus. Samtidigt har textilen akustiska egenskaper som minskar buller.

Ljusdesignern Lise Nørgaard, Embacco

Ljuskällan är en led-lampa med E27-sockel. Lise Nørgaard tycker att led-tekniken ger designers nya möjlighet att skapa små belysningar och att experimentera. Samtidigt tycker hon att led-tillverkarna har en del jobb kvar att göra för att förbättra ljuskvalitet och bländning.

– Alla springer efter led, men det är inte alltid självklart rätt val, säger hon.

I en annan monter finns anrika Louis Poulsen. Företaget erbjuder numera mer energisnåla led-versioner av sina klassiska designikoner. PH Kotte har exempelvis en specialkonstruerad led-insats på 96 watt som kan ersätta en 500 watts glödlampa.  Konstruktionen var en stor utmaning, och den nya led-modulen har kraftiga kylflänsar, värmeledningsrör och diffuserande avskärmning. Allt för att skapa en stark punktformig ljuskälla som sprider ljus i alla riktningar.

En nyhet i företagets monter är en större prototypversion av lampan Patera, med en diametrar på 900 mm. Klotet har designats med inspiration från Fibonaccis spiral, ett mönster som återfinns i naturen, exempelvis i snäckor, kottar och solrosors fröformationer. Skapelsen, tillverkas för hand av ett stort antal vita plastremsor och finns sedan tidigare i en 600 mm-version. Den kan fås med inbyggd led-insats eller E27/E26-fattning.

En starkt lysande trend är alla nakna glaslampor på mässan. Överallt hänger nakna glaskupor i olika skepnader och formationer – den förbjudna gamla glödlampan tycks leva vidare i ny skepnad. Fast numera är det halogen eller lysdioder som sprider ljus.

– Titta på strukturen som skapas på väggen. Det är svårt att skapa med led – det ser dött ut. Nu samarbetar jag med ett företag som gör en ny design.
Formgivaren Eric Therner 

Ett exempel är stilrena Diamond Lights som visas upp på mässan i en ny rökfärgad version. Ljuskällan är densamma som hos föregångarna i klart och konjaksfärgat glas: halogen. Först nästa år kommer en led-version. Formgivaren Eric Therner pekar på en väggmonterad Diamond Light i halogen för att visa på en svårighet med led-tekniken.

– Titta på strukturen som skapas på väggen. Det är svårt att skapa med led – det ser dött ut. Nu samarbetar jag med ett företag som gör en ny design, säger han.