Vinnare av lamptävlingen utsedd

Publicerad 9 dec 2015, 15:44 | Uppdaterad 15 apr 2021

Det var inte bara på grund av att lampan var så obeskrivligt ful. Det fanns också en gripande historia bakom tävlingsbidraget. Här möter ni Birgit Gripenvik – vinnare av EIO:s lamptävling.

 

Tidigare i höst lanserade EIO en tävling där gamla lampor med bristande elsäkerhet efterfrågades. Bild skulle skickas in, och den som kunde visa upp den värsta lampan skulle vinna.

Priset är att lampan kommer få ”specialbehandling” av teknikgurun Nisse Karlsson på Elbranschens utbildnings- och utvecklingscenter (EUU) och av Elrätta elektriker hos Svanströms El och VVS. De ska helt enkelt göra om lampan, göra den elsäker och se till att den har framtidens teknik – ”pimpa” lampan, helt enkelt.

Birgit Gripenvik, 76, vann eftersom hennes bidrag var både fult och farligt. Nyligen skulle hon nämligen byta glödlampa i sin ”kära ägodel från 70-talet”.

– Den nya ville inte lysa så jag böjde mig mot vägguttaget och tryckte till kontakten lite då jag trodde att jag slarvat med att sätta in den ordentligt. Döm om min förvåning när sladden började brinna alldeles vid kontakten. Jag slet ut den ur vägguttaget. Jag blev chockad, berättar hon.

Någon dag senare läste hon om EIOs undersökning av lampor på Blocket, och om tävlingen. Allt verkade falla på plats samtidigt.

– Självklart ville jag skicka in en bild på min lampa, säger Birgit Gripenvik.

Ett stort grattis till Birgit Gripenvik från EIO, EUU, Elrätt och Svanströms El och VVS.

Inom kort kommer du kunna läsa om och se den omgjorda lampan.