Logga in

Tidigare chef i installationsbolag åtalad för mutbrott

Publicerad
3 dec 2015, 13:55

En tidigare högre chef i Goodtech har åtalats för tagande av muta efter att ha köpt seglarkläder för 55 000 kronor och låtit bolaget betala. Medåtalad är en företagare som åtalas för givande av muta.

Riksenheten mot korruption har väckt åtal mot en tidigare Goodtech-chef om mutbrott och trolöshet mot huvudman. I samma stämningsansökan står en företagare tilltalad för givande av muta och medhjälp till trolöshet mot huvudman.

Enligt åtalet har den tidigare chefen i Goodtech hämtat ut varor åt sig och sin familj på Berkeley och Sea Life. Upplägget var anordnat av den medåtalade företagaren som har fakturerat Goodtech för kläderna och varorna. Chefen har sedan attesterat fakturorna, något som han inte bestrider. Men han säger till polisen att det beror på att han inte kontrollerat fakturorna närmare eftersom han attesterat så många fakturor.

– Jag är oskyldig, säger mannen till norska Finansavisen.

Enligt åtalet har den tidigare Goodtech-chefen anlitat advokat Leif Silbersky som sin försvarare. 

Företagaren som har låtit chefen hämta ut kläderna i butikerna säger att han fakturerat Goodtech för värdet, däremot kan han inte säga vilken faktura som avsåg varorna.

I åtalet kan man läsa att den tidigare högr chefen åtalas för trolöshet mot huvudman eftersom han ska ha missbrukat sin förtroendeställning och rätt att attestera fakturor genom att godkänna osanna fakturor från företagaren där varor från de klädkedjor som uppges ovan dolts under annan beteckning. Företagaren åtalas för medhjälp eftersom han genom att upprätta eller låta upprätta de osanna fakturna har främjat gärningen.

Enligt åtalet gjordes inköpen i februari till juni 2014. Printupplagan av norska Finansavisen skriver att Goodtechs koncernchef Arve Teie anmälde chefen i oktober förra året efter att en internkontroll visat att han och hans fru handlat huvudsakligen seglarkläder som jackor, tröjor och skor men också badkläder,  matvaror och parfymer till ett värde av 55 000 kronor.

Företaget där den misstänkta svenska företagaren arbetar hade Goodtech som sin största kund. Först stod den tidigare chefen i Goodtech misstänkt för brott i samband med inköp från företaget om en miljon kronor fördelat på 42 fakturor, men den delen av förundersökningen har avfärdats eftersom polisen inte kan bevisa vem på Goodtech som beställt alla varorna. Den tidigare chefen kom upp som beställare i fakturasystemet, men flera kunde beställa, skriver Finansavisen.

Den tidigare chefen säger till tidningen att han är oskyldig och att han hela tiden haft för avsikt att betala för varorna. Skälet till upplägget var att företagaren hade 15 procent rabatt i Sea Life-kedjan och den skulle chefen få utnyttja. Han uppger att han gjorde flera påstötningar om att få betala.

– Varför var det ingen som kom till mig och frågade om fakturorna? Ingen diskuterade det här med mig. Det är tråkigt att bli svartmålad och uthängd. Jag har också förbjudits att prata med andra om utredningen och känner att jag inte fick försvara mig, säger den tidigare chefen i Finansavisen.