Ljusning för belysning i skolan

Publicerad 30 dec 2015, 10:16

Ett bidrag som bland annat ska förbättra belysningen i skolan införs nu av regeringen. Det söks hos Boverket och innebär att gamla ineffektiva lysrör kan bytas ut och spara energi.

Dåligt ljus hämmar inlärandet. Eleverna blir trötta, får huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Dessutom kostar gamla energislösande lysrör onödigt mycket pengar.

Nu inför regeringen ett bidrag fram till 2018 som skolorna kan söka hos Boverket och i och med det förbättra arbetsmiljön. Ett modernt belysningssystem kan spara upptill 90 procent energi. Exempelvis Risbroskolan i Fagersta sparade 73 procent energi genom sitt utbyte till en modern belysningsanläggning, skriver Belysningsbranschen på sin hemsida. I bildspelet ovan kan du läsa mer om energibesparing.

– Genom Boverkets bidrag finns det nu goda möjligheter för skolor att skapa bättre förutsättningar för lärandet och samtidigt göra en klok miljöinvestering som är bra för ekonomin. I stället för att slösa pengar på onödigt höga elkostnader kan de användas betydligt klokare, till exempel till att anställa fler lärare, säger Mats Holme, vd för Belysningsbranschen, i ett pressmeddelande.