Ett län i norra Sverige bäst i landet på elbilar

Publicerad 3 dec 2015, 12:44

Bilköparna i Jämtlands län är dubbelt så gröna bilköpare som riksgenomsnittet och köpte hittills i år 4,5 procent supermiljöbilar. Sett till antalet är det ingen överraskning att Stockholm vinner supermiljöbilskampen.

Mellan januari och oktober var 4,5 procent av de nyregistrerade bilarna i Jämtlands län antingen elbilar eller pluginhybrider. Den elbilstäta ön Gotland kvalade med 3,7 procent nya supermiljöbilar in på andraplatsen. Riksnittet var 2 procent.  Stockholm knep inte bara tredjeplatsen i andelstoppen utan var dessutom det län där det till antalet registrerades allra flest supermiljöbilar.

– Huvudstadslänet är klar etta med drygt 40 procent av det totala antalet nya supermiljöbilar hittills i år, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

Sett till miljöbilar, utan prefixet super, var det också Stockholm som toppade i landet och Jämtlands län knep andraplatsen. En knapp fjärdedel av nyregistreringarna i Stockholm län var någon form av miljöbil. Jämtlands miljöbilsandel var cirka 17 procent. 

– En förklaring till att Stockholms län har den högsta andelen miljöbilar är att en del stora börsbolag, leasingbolag och hyrbilsbolag har sitt säte i Stockholms län och dessa bolag har en högre miljöbilsandel än vad som gäller för riket i övrigt, förklarar Bertil Moldén.