100-miljardersavtal ifrågasätts

Publicerad 22 dec 2015, 16:29

När Sveriges Radios korrespondent åkte till den adress där Panda New Energy är registrerat så fann hon inte ett spår av företaget. Bolaget var okänt fram till förra vecka då det tecknade ett 100-miljarderkontrakt om att köpa elbilar från Nevs i Trollhättan.

Förra veckan kom jättenyheten om att Panda New Energy tecknat ett strategiskt samarbetsavtal om elfordon från svenska Nevs värt 100 miljarder kronor. Men innan nyheten kom hade ingen hört talas om bolaget och flera analytiker i branschen ifrågasatte avtalet. Nu rapporterar Sveriges Radio att Panda New Energy inte finns på den adress i Peking som företaget uppgett till stadens företagsregister.

Men Nevs vd Mattias Bergman säger att bolaget är trovärdigt.

– Våra ägare, både med uppbackning av den kinesiska staten och staden, har fört en dialog med de här (Panda) under en ganska lång tid, granskat dem och gör den bedömningen att de både har den finansiella styrkan bakom sig att betala de bilar de beställer och att realisera sin affärsplan, det säger Mattias Bergman till SR P4 Väst.