Tusen hästar i batteridrivet lok

Publicerad 2 nov 2015, 10:57

Fabriksområdet är enormt och de olika anläggningarna sammanbinds av 18 kilometer räls. Nu skaffar det tyska bilmärket nya lok som delvis ska drivas på el vilket sparar 60 ton koldioxidutsläpp årligen.

Audi sänker koldioxidutsläppen på sitt fabriksområde i Ingolstadt med hjälp av ett nytt lok som delvis drivs fram med elmotor. Det är amerikanska Alstom som levererar två nya hybridlok med motoreffekt på 1 000 hästkrafter. Upp till 2 timmar kan loket köra på batteridrift.

På Audis enorma fabriksområde finns 18 kilometer räls som sammanbinder anläggningarna som årligen spottar ur sig 600 000 bilar. Dagligen anländer 15 tåg med pressade karossdelar, motorer, växellådor och därtill färdiga fordon från andra tillverkningsplatser. Och på området finns 17 lokförare. En vanlig dag gör ett lok 75 växlingar och på ett år är drifttiden 3800 timmar.

Under raster kan elhybridloken laddas med koldioxidneutral el. Bilföretaget uppger att målet är att göra fabriken helt koldioxidneutral.