Stort intresse för elbilstaxi i Stockholm

Publicerad 2 nov 2015, 16:10

En av Stockholms största taxiaktörer ska under nästa år köpa in 40 nya elbilar. Samtidigt har 14 000 anställda i ett antal företag anslutit sig till en förening som ger förtur till elbilar när de beställer taxi.

Taxi Stockholm går från en blygsam elbilsflotta om nio fordon till till cirka femtio elbilar nästa år, meddelar bolaget. Taxioperatören, en av Stockholms största, har redan märkt av en större efterfrågan på elbilar.

I augusti lanserade en ideell förening grundad av Vattenfall, IBM, Gröna Bilister och Sustainable Innovation, en tjänst som gör det möjligt för företag att välja elbilstaxi i första hand. I företagen har 14 000 personer anslutit sig på två månader berättar Roland Elander, chef för affärsutveckling på Sustainable Innovation.

– En elbil når sin maximala lönsamhet om den körs mycket och i ett begränsat område. Därför lämpar sig taxibilar väldigt bra för eldrift, säger Johanna Grant, ordförande för Gröna Bilister.

Elbilarna i Taxi Stockholm laddas i snabbladdare med el från vind och vattenkraft.