“El-Roffe sänder en uppmaning om hjälp”

Publicerad 19 nov 2015, 10:35

“Det är verkligen inte ok att en 73-åring med ålderstiget material ensam ska tvingas kämpa för att våra skolbarn ska förstå att el är så farligt att det kan döda.”

Minns ni El-Roffe som jag berättade om för några krönikor sedan? Det var min egen 11-åriga dotter som berättade att hennes skolklass fått besök av honom och att han lärt dem en hel del om elsäkerhet. Att spåra upp honom visade sig inte helt lätt, men jag lovade att vi skulle hitta honom och intervjua honom.

Vi höll vårt löfte och i detta nummer kan du ta del av El-Roffes historia. Det visar sig att han är något av en legend. Han har i 20 års tid besökt en stor del av skolorna i Stockholm och även i många andra delar av landet. Tusentals elever har varje år sett hans el-show, där han med hjälp av elektriskt åskådningsmateriel framställer ljusbågar och kortslutningar.

”Men det här är inte bara en solskenshistoria. El-Roffe är också bekymrad och oroad. Han är 73 år och hälsan är inte längre på topp. Han utrustning är också gammal.”

Barn har väldigt dålig kunskap om el och förstår egentligen inte att den kan vara livsfarlig. Det vet Roffe, om någon, efter alla år. Men hans arbete har också gett resultat. Det vet han också. Ett av hans starkaste ögonblick är när en flicka kom fram till honom efter en lektion och sa ”Roffe, vet du egentligen hur många barn som du räddat livet på?”

Men det här är inte bara en solskenshistoria. El-Roffe är också bekymrad och oroad. Han är 73 år och hälsan är inte längre på topp. Han utrustning är också gammal. Faktum är han ärvde den av sin företrädare. Den film han använder i undervisningen är 20 gammal och barnen tycker att det är märkligt att skådespelarna i filmen måste gå hem och använda den fasta telefonen för att ringa elverket; ”varför använder de inte bara mobiltelefonen?”. Och vad El-Roffe själv vet så är han den ende i landet som missionerar i skolorna på detta vis.

El-Roffe sänder en uppmaning om hjälp till sina kollegor i elteknikbranschen. Till mig och till dig som läser det här. Finns det någon pensionerad elektriker som kan ta över hans gärning? Eller ännu hellre flera stycken. Han skulle också gärna ha lite mer modern utrustning att göra demonstrationerna på. Och det börjar bli pinsamt att visa en så gammal videofilm.

Jag blir nedslagen när jag tar del av El-Roffes vädjan om hjälp. Vi vet att varje år så skadas barn i elolyckor, av el som de kanske inte ens visste var farlig. Hur kommer det sig att vi, elteknikbranschen och samhället i stort, inte kan göra mer för att lära barn elementär elsäkerhet? El-Roffe uträttar naturligtvis stordåd och ska ha allt beröm för det han gör. Men det är verkligen inte ok att en 73-åring med ålderstiget material ensam ska tvingas kämpa för att våra skolbarn ska förstå att el är så farligt att det kan döda.

Men vi får börja med att gräva där vi står. Jag lovar att vi på Elinstallatören ska göra vad vi kan för att hjälpa El-Roffe. Han kommer inom kort få en inbjudan till ett möte med representanter på EIO. Saker som vi skulle kunna bistå med är undervisningsmaterial och kanske en ny videofilm. Vi får se vad mötet med honom utmynnar i. Kanske finns det fler i branschen som vill hjälpa till och göra en insats för barnen? Hör av er till mig så förmedlar jag kontakten.