Bara ljus – inga synliga armaturer

Publicerad 30 nov 2015, 07:12 | Uppdaterad 15 apr 2021

Ljusdesignern Anna Åkerströms vision för  belysningen i Kristus Konungens kyrka i Göteborg var ett ljus som skulle finnas där utan synliga armaturer. Elinstallatören Christian Fasnacht fick en grannlaga uppgift med att riva ut alla gamla installationer. Slutresultatet blev så lyckat att projektet kom på delad förstaplats i Svenska ljuspriset 2015.

När Svenska Ljuspriset delades ut i september var det för första gången två ljusprojekt som fick dela på första priset. Ett av dem var den nya belysningen i Kristus Konungens kyrka – den katolska kyrkan vid Heden i Göteborg. Kyrkan, som är en av landets mest besökta, byggdes på 1930-talet och har haft samma belysning sedan dess. Men nu har den fått en helt annan ljusgestaltning – en som både är energieffektivare och mer i samklang med de stämningar som präglar de olika katolska ceremonier som utförs i den här kyrkan.

– WSP har arbetat med olika projekt för den katolska församlingen i Göteborg sedan 2009. Det har talats i många år om att göra något åt ljuset i kyrkan, men ett sådant arbete är inte helt okomplicerat så det hela har fått mogna ett tag – innan det var dags i början på förra året att göra något åt saken, berättar Anna Åkerström, ljusdesigner på WSP i Göteborg.

Den senaste etappen i WSP:s arbete har gällt installationer av ny belysning i kyrkorummet och intilliggande rum. Det är det arbetet som har tilldelats Svenska Ljuspriset. Elkonsultens handling bestod av en gedigen rumsbeskrivning som sedan omsatts till verkligt utförande. På plats har installationerna samordnats av projektledare Erik Fröiseth och elkontrollant Patrik Casteborn från WSP.

” Min vision om ”bara ljus” utgick från synsinnets förmåga att dras till den ljusaste punkten i rummet. ”

Anna Åkerström, Ljusdesigner på WSP i Göteborg.

Belysningslösningar och provbelysningar har skett löpande i ett nära samarbetet mellan i första hand elinstallatören Christian Fasnacht, ljusdesigner Anna Åkerström och kyrkoherde fader Tobias Unnerstål.

– När vi började diskutera hur det nya ljuset skulle se ut ville församlingen behålla de traditionella pendlade armaturerna i kyrkorummet, men byta ut dem så att ljuset inte längre riktades nedåt, mot det onda – utan uppåt mot det goda, himlen. Men vi fann ingen pendlad lösning som passade i det katolska kyrkorummet, berättar Anna.

Anna lade istället fram en lösning som byggde på visionen ”bara ljus” – att ljuset skulle finnas i kyrkan, lyfta fram de många utsmyckningsdetaljerna och framhäva det vackra koret, utan att det syntes varifrån ljuset kom. Det var kring den visionen som arbetet gick vidare. Var och en av de tre i gruppen kom med inspel till lösningarna – var och en utifrån sin egen synvinkel.

– Min vision om ”bara ljus” utgick från synsinnets förmåga att dras till den ljusaste punkten i rummet. Vi testade olika lösningar för dolt monterat, avbländat ljus och såg snart att det skulle fungera. Hela tiden förklarade fader Tobias för oss vilka olika ceremonier som pågår i kyrkan så att vi kunde anpassa lösningen till dem, säger Anna.

Under projektets gång blev det mycket arbete med att justera spridningsvinklar och välja rätt färgtemperatur för de olika armaturerna. Flera provbelysningar genomfördes – hela tiden under engagerad medverkan av fader Tobias.

– Hans intresse för belysningen och församlingens vilja att lägga resurser på ändringar under projektets gång har banat väg för det lyckade resultatet, poängterar Anna Åkerström.

För att nå önskat resultat användes fem olika typer av armaturer – i ett par fall i flera olika varianter. Alla ljuskällor är LED, med olika färgtemperatur beroende på vilken funktion armaturen ska ha.

– Vi har satt kallare blåa färgtoner mot väggarna och varmare toner mot skulpturerna runt om i kyrkan. Och vi har varit noga med att prova ut avbländningen så att den fungerar mot de olika ytor som ska belysas.

Anna berättar att alla armaturer dolts så gott det går. En del har gömts bakom balkar i taket, andra är inmålade mot tak och väggar i exakt samma nyans som ytan de monterats på.

”Det var från början bestämt att vi skulle använda oss av KNX i kombination med DALI för installationen. Det har gett oss möjlighet att placera många drivdon i centralen och att skapa belysningsscenarier för olika ändamål som är enkla för kyrkans folk att använda.”

Christian Fasnacht, elinstallatör CF Entreprenad & Konsult.

– Jag har en bror som har ett måleri så han har hjälpt oss att hitta de rätta nyanserna, fyller Christian Fasnacht i. Christian kom in i projektet i maj och arbetade sedan på heltid med installationerna i kyrkan, fram till slutbesiktningen den 16 september.

Den långa installationstiden förklarar Christian med att alla arbeten genomfördes samtidigt som kyrkan fortfarande användes. Det innebar att han fick flytta undan sina ställningar och tag en paus vid alla de tillfällen då det skulle genomföras begravningar, dop, bröllop och annat i kyrkan.

Christians första åtgärd var att riva de äldre installationerna i kyrkan. Det var inte helt lätt i den estetiskt känsliga miljön att få loss gamla pansarrör som fastnat mot underlaget och städa upp bland de olika installationer som genom åren utförts av församlingsmedlemmar med elektrikerbehörighet.

– Jag drog fram en ny matning och satte en ny central. Det var från början bestämt att vi skulle använda oss av KNX i kombination med DALI för installationen. Det har gett oss möjlighet att placera många drivdon i centralen och att skapa belysningsscenarier för olika ändamål som är enkla för kyrkans folk att använda, förklarar Christian.

Innan det här projektet hade Christian ingen erfarenhet alls av KNX-installationer, men han tycker inte det var särskilt svårt att lära sig.

– Till saken hör att jag fått hjälp med programmeringen av en expert. Johan Axnér på Aktiv el har gjort ett fantastiskt jobb med den, berömmer Christian.

WSP har projekterat en trådlös styrplatta där de olika ljusscenarierna kan justeras och manövreras. Den är färgkodad tillsammans med en översiktsplan över kyrkan så det är väldigt enkelt att hitta rätt bland de fem scenarier som lagts in: Tillbedjan dagtid, tillbedjan kväll, predikan, städ och släck.

Belysningsanläggningen kan styras från flera olika platser i kyrkan, orgelläktaren, sakristian och med trådlösa fjärrkontroller.

När nu lite mer än ett år gått sedan det hela stod klart, kan Anna Åkerström konstatera att alla inblandade parter är väldigt nöjda med resultatet – och förstås samtidigt glada över att deras arbete resulterade i en delad förstaplats i tävlingen om 2014 års bästa belysningsprojekt.

– Priset ser jag som ett kvitto på hur viktigt det är att se ljus och förstå hur vi upplever det. Jag har fått många fina vittnesbörd från fader Tobias om hur hans församlingsmedlemmar nu upplever kyrkan som en ännu mer positiv plats att vistas i. Han har bland annat berättat att när det idag hålls korsvägsandakter, då deltagarna går i sidogångarna av kyrkan, kan de inte bara se de olika tavlorna för korsvägen, utan de har också tillräckligt med ljus för att läsa i psalmboken, säger Anna.

FAKTA

Anna Åkerström

• Arbetar nu som en av flera ljusdesigners på WSP i Göteborg.

• Hade läst virtuell design och teknik på gymnasiet när hon blev tipsad om ljusutbildningen på Tekniska Högskolan vid Jönköpings Universitet

• Studerade till ljusdesigner där under åren 2010-2012

• Arbetade ett par år med belysningsplanering på arkitektkontor, men ville vidare till en större organisation med mer utvecklingsmöjligheter

FAKTA

Christian Fasnacht

• Driver elinstallationsföretaget CF Entreprenad & Konsult i Ale nordost om Göteborg

• Är behörig elinstallatör

• Arbetar ensam i firman, helst med lite större projekt som spänner över längre tid.

FAKTA

Kristi Konungen

• Göteborgs största kyrkoförsamling, grundad 1862

• Kristus Konungens kyrka, som ligger invid Heden i Göteborg, invigdes 1938

• Kyrkan besöks av fler än 180 000 personer om året och är därmed en av landets allra mest besökta kyrkor.

FAKTA

Armaturer

• Zoombara minispottar används för att belysa detaljer i kyrkans arkitektur. Luxlight Gizmo Zoom på 1,2-2,4 W med 2 750 K i ljustemperatur har använts. Styrs av DALI

• För belysning av bilder på väggar och i kor användes Erco Optec Flood på 12 W med 3 000 K färgtemperatur. DALI-styrda också de. Andra varianter av den här armaturen används också för att belysa personer i kor och på scen framifrån och för att framhäva olika detaljer i koret.

• Dimbara ljuslisten Luxlight Hydra HD20 med opalt bländskydd används för funktionsbelysning under predikan och för läsljus under läktaren

• Allmänljus från taket skapas med Luxlight XLine 05 på 35W med 2 700 K i färgtemperatur. Samma armatur, men med 6 500 K färgtemperatur belyser den blå mosaiken i koret

• För att framhäva fönstrens form och även ge ljus på tavlorna används armaturen iGuzzini 5 W med 3 000 K i färgtemperatur. Den är monterad i specialbyggda svarta lådor, dikt i tak. Svart reflektor ser till att armaturen inte absorberar ljus och upplevs som en enda lysande kropp.