Logga in

Ögonöppnare mitt i fredagsmyset

Publicerad
20 okt 2015, 15:20

13 juni 2012, Nyköpings station. Om två dagar ska fotbollsspelaren Axel Schylström ta studenten. Men den här dagen kommer allt att förändras i svart sekund. Axel och hans kompis är uppspelta av studentfirandet. Ett ödesdigert och svårförklarat infall gör att Axel klättrar upp på en tågvagn som står inne på stationen.  

Ljusskenet när Axel får 16 000 volt genom kroppen syns på flera hundra meters håll. När han vaknar till står en polis över honom, berättar han i en artikel i Expressen. Han får fruktansvärda, 70-procentiga brännskador av tredje graden. Alla hudlager och underliggande vävnad skadas. Värst är skadorna på bröstet, armarna och ryggen. Han ligger på sjukhus i tre och en halv månad och genomgår otaliga operationer där hud transplanteras till det skadade området. ”Det är klart att jag har varit deprimerad för att jag inte ser ut som jag gjorde förr, men nu är det som det är och jag måste göra det bästa av saken. Det har varit smärtsamt och jag har många gånger skrikit ut min smärta när jag låg i mitt rum på sjukhuset.”

Hösten 2015, Stockholm. Av tusentals sökande är Axel Schylström en av tolv personer som väljs ut till fredagsfinalerna i TV4:s populära musiktävling Idol. Tre år efter olyckan är han plötsligt en idol för massor av barn och tonåringar. Och jag tycker att han är dubbelt så mycket en Idol som de andra deltagarna. Axels skador är omöjliga att dölja där han står på scen. Förutom hård kritik från juryn måste han också stå ut med alla blickar för sitt utseende. Hans envisa kamp under vägen tillbaka och förmågan att hantera denna dubbla press gör honom till en vinnare i mina ögon.

Barnen som tittarär fullt medvetna om vad han råkat ut för. Det är mina egna barn en bra värdemätare på. Det var de som berättade för mig vad som hade hänt Axel.

Jag hoppas att Axel kommer att gå långt i tävlingen. Först och främst förstås för att han är väldigt duktig och förtjänar det. Men jag vill också att han med sin närvaro och livshistoria, mitt i chipsen och fredagsmyset, ska väcka ett samtal i hemmen om elsäkerhet och den fruktansvärda risk det innebär att klättra på tåg – eller för all del utsatta sig för annan elfara.

Kraften i 16 000 volt är fruktansvärd. Och det som gör att diskussionen om elens farlighet är svår är att det är en osynlig fara. Men effekterna är extremt synliga. Alla barn behöver känna till Axels historia. Inga barn ska behöva skadas på det viset. Sätt stopp för tågolyckorna, nu och för alltid. Det måste börja med att barn och ungdomar får information i skolan om hur farligt det är att kolla i närheten av järnvägens elektriska anläggningar.