Världens mest effektiva kontorsbelysning är från Karlskrona

Publicerad 8 sep 2015, 15:13 | Uppdaterad 15 apr 2021

Svenska Aura Lights LED-panel Lunaria för takmontering är världens mest effektiva kontorsbelysning, det konstaterades av en internationell tävling ordnad av energimyndigheter världen över.

Världens mest energieffektiva och kommersiellt tillgängliga kontorsbelysning tillverkas i Karlskrona av Aura Light. Det konstaterades i tävligen SEAD Global Efficiency Medal. LED-panelen är nästan dubbelt så effektiv som vanliga kompaktlysrör, den vanligaste ljuskällan i kontorslandskap.

Utöver den internationella tävlingen vann Aura Lights Lunaria-panel också två av fyra regionala marknader, Europa och Australien.

Belysning står varje år för globala utsläpp av 1900 miljoner ton koldioxid, det motsvarar 70 procent av den lätta persontrafikens utsläpp. Om all ineffektiv belysning byttes ut mot de mest effektiva ljuskällorna som finns på marknaden idag skulle världen kunna spara in 1000 TWh per år.

Sverige är ledande EU-land inom Superefficient Equipment and Appliances Deployment Initiative, SEAD, när det gäller att ta fram underlag och genomföra prov för att verifiera att produkter verkligen är så bra som tillverkarna uppger. I samarbetet representeras Sverige av Energimyndigheten och Regeringskansliet.

– Tävlingen är ett viktigt initiativ för att uppmärksamma och gynna energieffektiva produkter på marknaden. Sverige har varit med i samarbetet från början, därför är det väldigt glädjande att ett svenskt företag lyckats vinna i denna högt kvalificerade internationella konkurrens, säger Bengt Toresson departementsråd på Miljö- och energidepartementet.

Ljuskoncernen Aura Light grundades 1930 i Stockholm under namnet Lumalampan. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm och säljkontor på flera ställen, deras LED-ljuskällor utvecklas och tillverkas i Karlskrona.

FAKTA

Aura Light Lunaria

Ljusflöde: 3710 lumen

Effekt: 35W

Färgtemperatur (CCT): 4000 K

Färgåtergivningstal (CRI): 80