Sveriges största elteknikbolag börsnoteras

Publicerad 21 sep 2015, 11:20

“Betydande tillväxtmöjligheter återstår” säger installationsjättens vd. Bolagets notering av aktierna på Stockholmsbörsen ger tillgång till kapital som behövs för fortsatt nordisk expansion.

Bravida ska noteras på Stockholmsbörsen det meddelas i ett pressmeddelande idag. Det är planerat att ske i slutet av året om bolaget klarar den sedvanliga granskningen inför notering.

I somras tog sig företaget in på den finska marknaden genom köpet av Peko Group. Så sent som i juni dementerade Mattias Johansson, Bravidas vd, rykten om en förestående börsnotering. Men steget till börsen är naturligt utifrån bolagets långsiktiga plan att bli störst på installationsmarknaden i Norden. 

– Betydande tillväxtmöjligheter återstår. En börsnotering kommer öka vår tillgång till kapitalmarknaderna, vilket kommer stödja vår strategiska plan att bli den ledande leverantören i hela Norden, det säger Mattias Johansson, vd och koncernchef för Bravida.

Bravida ägs till stor del av Bravissima Holding AB som indirekt kontrolleras av investeringsfonder rådgivna av det Londonbaserade investmentbolaget Bain Capital Partners LLC. Dagens huvudägare kommer även fortsättningsvis behålla en väsentlig ägarandel i bolaget och fortsätta bidra till dess utveckling.

I samband med börsnoteringen byter ordförandeklubban ägare. Det blir Monica Caneman, styrelseproffs som kom i Bravidas styrelse i slutet av juni som blir ny styrelseordförande. Nuvarande ordförande, Bain Capitals Michael Siefke, kliver ner och blir ledamot.

– Bolaget är väl positionerat för fortsatt tillväxt och en börsnotering är ett logiskt nästa steg på denna resa. Vi är glada över att Monica Caneman tar över som styrelseordförande i samband med börsnoteringen. Hennes omfattande erfarenhet från styrelseuppdrag och den noterade miljön kommer att gynna Bravida i nästa fas, säger Michael Siefke.

Bravida omsatte 13 miljarder kronor för tolvmånadersperioden fram till 30 juni 2015. Bolaget har 237 avdelningar på 140 orter i Norden. Företaget är Sveriges största arbetsgivare inom elteknik och levererar förutom elinstallationstjänster även värme, sanitet, uppvärmning, ventilation, luftkonditionering