Logga in

”Jag höll på att svälta ihjäl”

Publicerad
28 aug 2015, 13:32
| Uppdaterad
24 feb 2021

Bjarne Carlsson höll på att svälta ihjäl när han började jobba i Norge. Men norrmännen började rätta sig efter hans lunchvanor och den tidigare veckopendlaren har gjort Oslo till sitt hem. Som anställd på Atom Elektro trivs han bättre än någonsin med sitt jobb. 

Efter drygt 15 års arbete i Norge finns det inte mycket som överraskar Bjarne Carlsson längre. 1998 var han ny i landet. Då veckopendlade han mellan hemmet i Värmland och jobbet i Oslo. Idag bor han här permanent och är anställd på Atom Elektro.

I Sverige hade Bjarne tidigare jobbat som bland annat högspänningsmontör på Karlstad Elnät AB och som installatör på BPA.

– Jag såg en annons om jobb i Norge på Text TV. Det var fortfarande en viktig källa till information på den tiden, minns Bjarne Carlsson. Jag såg att lönen var bra och det kändes samtidigt som en sista chans att testa något helt annorlunda.

Ansökan ledde till intervju som ledde till anställning och ett första år som veckopendlare. Med en tioåring hemma var det inte aktuellt att flytta just då.

Efter en tid valde Bjarne ändå att flytta och fick fast anställning på det företag som hyste flera av de elektriker som senare startade Atom Elektro.

–1998 var vi en hel del svenska elektriker i Oslo, men idag är det långt fler. Det gäller även snickare och målare och flera andra branscher. Det är bara att gå ut och lyssna på bygget här på förskolan. Här är massvis med svenskar, säger Bjarne.

Efter så många år i Norge finns det inget som överraskar Bjarne längre. Han funderar på vad han reagerade på när han en gång kom hit.

– Det är vissa material som varierar mellan Sverige och Norge. I Norge går trefas över 230 volt och det är det väl bara Norge och kanske Albanien som kör med den spänningen. Men Norrmännen går över till 400 volt nu, skrattar Bjarne Carlsson.

En annan sak som var jobbig i början var norrmännens lunchvanor. Oftast nöjde de sig med smörgåsar.

Jag höll på att svälta ihjäl. Som svensk var jag van att äta klockan nio och klockan halv ett. Här kör vi från sju till halv fyra och äter lunch elva till halv tolv.
Bjarne Carlsson

– Nu är det vanligare med varm lunch, men i början letade jag desperat efter en mikrovågsugn i baracken, säger Bjarne, som på den tiden ofta jobbade långt mer än de normala 37 timmarna i veckan.

Förr kunde det uppstå viss friktion mellan norska kollegor och gästande svenskar, men Bjarne säger att han aldrig blivit dåligt bemött. Det har dessutom alltid funnits jobb för såväl svenskar som norrmän.

Som svensk krävs ECY-certifikat för att få jobba som elektriker i Norge. Den som arbetat många år får dessutom något som kallas erfarenhetstillägg. Bjarne Carlsson är bas på Atom Elektro, något som motsvarar ledande montör. Han är 62 år gammal och hade nog egentligen tänkt sig pension inom kort, men han behöver fler år som anställd i landet för att få ut pension i Norge och inte bara från Sverige

– Nu tror jag att jag kör på till jag blir 67. För jag tycker fortfarande det är roligt att jobba. Det är mycket jobb som omfattar styrning för belysning och just nu håller jag ju på med en förskola som är packad med ny teknik, förklarar Bjarne Carlsson.

Ett riktigt spektakulärt uppdrag var arbetet med Holmenkollens station under år 2010-2011. Det var bara utomhusarbete och omfattade massvis med kabeldragning för värme och belysning.

– Jag kom dit i augusti. Det blev 15 grader kallt i början på november och sedan var det svinkallt till slutet på januari. Men det var roligt. Vi stötte på en massa problem som vi fick lösa, men ändå blev vi klara till skid-VM som var målet.

Ett annat uppdrag som Bjarne minns är arbetet med att installera kabel och centraler för att gå över till 400 volt i tunnelbanans vagnhall. Samtidigt var den vanliga verksamheten i hallen i full drift så det blev en hel del trixande och udda arbetstider för att lösa uppgiften.

– Jag är glad att jag fortfarande tycker om jobbet och att lösa kniviga uppgifter och så får jag alltid stöd från firman också, säger Bjarne Carlsson.

FAKTA

Bjarne Carlsson

Bor: I Oslo, flyttade från Karlstad 1998.

Familj: Gift och har en son i Oslo och en dotter och tre barnbarn i Sverige.

Jobbar: Som installationselektriker och bas på Atom Elektro.

Tidigare jobb: Elektromateriel AB 1972-1975, BPA El 1975- 1981, Karlstad Elnät AB 1981-1998.

Intressen: Motorcykel och bilar.

Bästa med Oslo: En trevlig stad med trevliga människor och en trygg vardag.