Logga in

”Inget trolleri bakom det, utan rent bondförnuft”

Publicerad
21 aug 2015, 10:21
| Uppdaterad
24 feb 2021

Genom att lyssna noga och prata mycket med kunden skaffar sig Håkan Törnqvist en god bild av vad som förväntas av ett nytt installationsjobb. Alla kunder är unika, men gemensamt för dem alla är att de vill ha en dialog med elinstallatören. Det har Håkan tagit fasta på så till den grad att många kunder kommit att betrakta honom som en god vän att lita på när något behöver åtgärdas på elsidan.

– Det fina är att de berättar för andra att de gillar mig och så flyter det in nya spännande uppdrag, konstaterar Håkan.

I mer än 40 år har Håkan Törnqvist arbetat som elektriker i Göteborg. Hans breda Göteborgska har glatt många kollegor, kunder, grossister och allt vad det nu är för folk som han mött i sitt arbete. Håkan har talets gåva och älskar att prata med folk, att tjôta lite grann, som de säger i Götet.

Elinstallatörens intervju med Håkan ger ett gott exempel. Den börjar med att redaktören själv blir intervjuad och får berätta sitt livs historia. Först därefter är det Håkans tur att lätta på förlåten kring vad han lärt sig under alla år med världens bästa jobb, som han ser det. Vi har bestämt att slå följe under en dag på jobbet så Håkan hämtar upp vid Göteborgs central.

– Först tänkte jag att vi ska åka till Arne och prata lite med honom. Det är en riktigt go kille som jag känt i många år och som var den som övertalade mig att starta eget som elinstallatör för några år sedan, förklarar Håkan.

Arne, det är Arne Nyberg på Elgross´n. För snart femton år sedan sålde han och hans bror Christer sitt företag Storel till franska Rexel. Ett par år senare var de tillbaka som elgrossister.

– Du förstår brorsan och jag fick två års karantän när vi sålde Storel, så vi högg ved i ett par år hemma gå gården och sålde till folk. Men det var ju inget att leva på i längden så vi drog igång Elgross´n 2001 för att dra nytta av alla gamla goda kontakter och få tillbaka umgänget med killar som Håkan, berättar Arne Nyberg.

Idag har bröderna Nyberg ett trettiotal anställda vid två lagerbutiker i Göteborg. De vänder sig inte minst till de lite mindre och medelstora installatörerna och lägger stor vikt vid personlig service och umgänget med kunderna i företagets kaffehörna. Det blir en hel del tjötande och många koppar kaffe för Arnes del under en normal arbetsdag.

Håkan påminner Arne om hur det gick till den där gången för sex år sedan när beslutet togs att Törnqvisten skulle starta eget.

– Jag jobbade på Tolereds el då när du ringde mig och tipsade om ett intressant installationsjobb och propsade på att jag skulle göra det i egen regi. Då var Håkan 51 och hade jobbat på olika elinstallationsföretag runtom i Göteborg i mer än 30 år – på slutet ofta i rollen som ledande montör.

– Eller rättare sagt som ”dirigent” – så kallade en av mina chefer mig sedan han sett mig ute på ett bygge, skrattar Håkan.

Jobbet som Arne Nyberg tipsade om och som han hjälpte Håkan att räkna fram ett pris på gällde en elinstallation i en större villa. Ägaren var vd för ett företag som bygger på lastbilar och med honom har Håkan behållit kontakten. Efter årsskiftet ska han göra elinstallationen i en verkstadslokal åt Joab, som företaget heter.

Det är så det funkar för mig, Nöjda kunder kommer tillbaka med nya uppdrag och många gånger blir det en hel del servicejobb sedan en villainstallation blivit färdig.
Håkan Törnqvist


”Specialitet: Fräcka Hus”
har Håkan lite kaxigt låtit skriva på firmabilen. Det är en varudeklaration som stämmer väldigt väl med Törnqvists Elektriska.

– Jag brukar göra ett par, tre större villor om året. Eftersom varje sådant jobb handlar om flera hundra timmars arbete så räcker det gott för mig – tillsammans med servicejobb och andra uppdrag som jag tar på mig av bara farten. Håkan berättar att det är gott om jobb i Göteborg just nu, inte bara för honom själv utan också för flera av hans kollegor.

– För min del håller jag mig mest norr om älven. Här på Hisingen finns det massor av intressanta byggprojekt och eftersom det ena jobbet ofta leder till nästa så rullar det på fint. Ett väl utfört arbete ger rekommendationer så Håkan kan surra runt som ett bi och hämta näring bland lyxvillorna i Torslanda, Hästevik och de andra villaområdena på Hisingen.

Håkan tror själv att en av de viktigaste anledningarna till att jobben flyter in är att han lyckas fånga upp vad det är kunden vill ha och komma med förslag till lösningar som kunderna gillar.

– Det är inget trolleri bakom det, utan rent bondförnuft, förklarar han.

Jag sätter mig ner med kunderna och diskuterar noga igenom vad det är de förväntar sig av elinstallation, belysning, larm och annat i villan. Det är kul att det blivit mycket mer av dialog med kunderna i eljobbet numera. Folk har ofta ganska goda idéer om hur till exempel belysningen i villan ska fungera. Min uppgift blir då att hitta lösningar som ger dem vad de vill ha – och helst lite mer.
Håkan Törnqvist

– Då tycker kunderna att jag är ett riktigt proffs, så sedan gäller det att se till så att ingen blir besviken den dag installationen är färdig. Har du bara tillräckligt god uppfattningsförmåga så ordnar det sig. Det är elektrikerns bästa egenskap, menar jag – uppfattningsförmåga, upprepar Håkan.

Ny teknik har aldrig skrämt Håkan.

– Jag har dragit en hel del KNX men då inte gjort programmeringen själv. Det är alldeles för avancerat för en analog gammal gubbe som jag, skämtar Håkan. Så när han hittade Compare ITs tekniska lösning med förprogrammerade styrenheter i elcentralen passade det honom väldigt bra. Håkan har redan installerat i en villa utanför Kungsbacka, som Elinstallatören berättat om i ett tidigare nummer, och har nu nya sådana projekt på gång.

Det var Håkans förmåga att anamma ny teknik som ledde till att han första gången syntes i Elinstallatören som relativt nybakad elektriker 1984.

– Jag vann en tävling som en tillverkare av flexrör arrangerade för att sprida intresset kring denna nya eltekniska innovation. Tävlingen gick ut på att ge tips om smarta sätt att jobba med rören och förstapriset var ett fint resestipendium på 5 000 kronor. Det kom man långt för på den tiden – hustrun och jag fick en bilsemester i Frankrike för pengarna, minns Håkan.

Håkan har fortsatt att arbeta i takt med tiden. Numera använder han kameran i mobilen till att dokumentera sina installationer.

– Det är så smidigt att ha saker och ting på bild om något inte fungerar som det ska. Fast fungerar gör det oftast när Håkan Törnqvist varit igång och skruvat. Han har ett högt kvalitetsmedvetande och är alltid väldigt noggrann när han gör kontroll före drifttagning, berättar han.

Förut hade jag fyra käpphästar, mina fyra ”K”. Det var kanalisation, kablar, komplettering och kontroll. Nu har två nya kommit till – konstruktion och kvalitet. Båda de två nya ”K”-na är väldigt viktiga idag.
Håkan Törnqvist


När Elinstallatören lämnar
Håkan för dagen ska han åka hem och dra upp planerna för ett lägenhetsjobb inne i city. För några år sedan installerade Håkan åt fotbollsspelaren Niklas Alexandersson och hans fru Frida när de byggde en villa på Saltholmen. Nu ska paret göra ordning på en drygt 300 kvadratmeters våning inne i sta´n så Håkan har blivit ombedd att svara för elinstallationerna där.

– Jag drar igång me det i januari, förklarar Håkan. Frida Alexandersson är vd för belysningsföretaget Westal och ännu en av alla de kontakter som Håkan odlat genom åren. Göteborgskomikern Weiron Holmberg är en annan.

– Det var inför friidrotts-VM 1995 som jag installerade i ett pirhus i frihamnen. Där höll Weiron till med sitt gäng Guldlänkarna. Snacka om att det blev många goa garv under det jobbet – jag fick ju lov att tjöta lite med dem också, skrockar Håkan Törnqvist innan han lämnar av Elinstallatören vid en busshållplats på Hisingen. Han vinkar glatt och glider iväg i sin gråa servicebil.

Specialitet: Fräcka Hus. En fräck kille också – i ordets göteborgska mening.