Så skapade Svenska Mässan både diskret och spektakulärt effektljus

Publicerad 22 maj 2015, 14:49 | Uppdaterad 15 apr 2021

De tre hotelltornen på Gothia Tower Hotel i Göteborg välkomnar mörkrets inbrott med ny effektfull belysning. Och i en av hallarna på mässan välkomnas Frölundaiter av röda och gröna färgkaskader. Svenska Mässan i Göteborg tog LedLabs och Oveko till hjälp för att med effektfull belysning sätta ny prägel på delar av mässan och Nordens största hotell.

Det var i lobbyn till hotell Gothia Towers det hela började år 2011. Då installerades en RGBW-belysning med lysdioder för att ge nytt liv åt ett stort draperi innanför entrén. Uppdraget utfördes av Oveko Elkonsults Göteborgskontor i samarbete med belysningsföretaget LedLab i Alingsås. Sedan dess har ljusprojekten för Svenska Mässan rullat på.

– Vårt nästa uppdrag blev att ta fram en effektbelysning till mässans E-hall. Under hockeysäsongen inhyser den Västra Frölundas lounge, där supporters samlas före och efter matcherna, berättar Patrik Arnstrand på LedLab.

Loungen har höga fönster mot Skånegatan. De försågs med ljusramper i LED-utförande som gör det möjligt att lägga olika färger på fönster och väggar. Med färger förstås i det här sammanhanget förstås rött och grönt – Västra Frölundas färger. Till baren i loungen byggdes stora fyrkantiga ljuslådor som också kan tändas i grönt och rött.

– Lådorna har individuella adresser i styrsystemet så att ljuset kan skiftas i varje fyrkant. De är vitlackade invändigt och har två armaturer vardera, vända mot varandra så att ljuset studsar runt därinne och hela plattan upplevs som en enda homogen ljuskälla, förklarar Patrik.

LedLab har mest använt armaturerna D-spot från israeliska tillverkaren Dretsler. De styrs via ett DMX-system med alla drivdon samlade på ett ställe.

– Vi satte donen i ett apparatrum för att det ska vara enkelt att komma åt dem för underhåll och inställningar. På samma vis gjorde vi med drivdonen till den ledbelysning som installerats på taken till de tre hotelltornen, berättar Christer Djerf på Oveko. De donen samlades i ett gemensamt skåp inomhus.

– För signalerna från don till armaturer har vi använt åttatrådig RJ45-kabel, berättar Patrik Arnstrand. Donen från dLED driver vardera 144 dioder med totalt 700 mA – de har därmed tolv utgångar till lika många LEDmoduler som alla är individuellt adresserade, förklarar Christer Djerf.

När effektbelysningen i E-hallen var klar gick Oveko och LedLab vidare med att ljussätta förbindelsegången till parkeringshuset Focus. Där installerades downlights med RGB-LED i taket intill de tunna pelare som passeras på vägen in och ut från parkeringen. Pelarna belyses också de med de ”rätta” färgerna så att Frölundas supportrar hålls på gott humör både innan och efter matcherna.

– När de arbetena var klara hade byggnadsarbetena med det tredje hotelltornet och förhöjningen av mittentornet kommit så långt att vi kunde börja planera för den effektbelysning som Svenska Mässan ville ha där, minns Patrik Arnstrand.

”Svenska Mässan vill ju inte konkurrera med Liseberg på andra sidan gatan om Göteborgares och turister uppmärksamhet.”

Christer Djerf

Här var uppdraget att installera LED-ljus i hissarna. Först ut var det västra tornet. I de höga hiss-schakten monterades LED-profiler med specialfästen. Tillsammans skapar de linjer av ljus som sträcker sig från marknivå upp till taket och som också här kan regleras i olika färger.

– Här har DMX-styrningen separata adresser för var tionde meter av LED-profilerna. I hisschakten sitter därför drivdonen i diskreta kapslingar var tionde meter uppåt. På så vis kan hotellet skapa ljusspel med vandrande färger nedifrån och upp. Tanken är att med den typen av effekter markera speciella event och arrangemang som pågår på mässan, förklarar Christer Djerf.

LED-profiler har också installerats längs de båda broar som förbinder de tre tornen med varandra, liksom ovanför dörrarna till hotellsviterna i ”Upper House” – mittentornets översta åtta våningar.

– Dörrbelysningen löste vi med infällt ljus från två rader LED-list som monterats i specialtillverkade aluminiumprofiler och samma lösning har också installerats restaurangen högst upp i mittentornet, förklarar Patrik Arnstrand.

Ett viktigt mål för den exteriöra ljussättningen har varit att hålla den tämligen diskret till vardags men att ändå ge möjlighet till mer spektakulärt ljus vid särskilda tillfällen.

– Svenska Mässan vill ju inte konkurrera med Liseberg på andra sidan gatan om Göteborgares och turister uppmärksamhet, säger Christer Djerf. Han kan dock konstatera att det är många kringboende som gillar det nya ljuset på hotellet.

– Det har faktiskt hänt att närboende ringt och felanmält när ljuset tonats ner och frågat om vi inte kan få igång ljusspelen igen.

Det är hotellets och mässans personal som bestämmer hur ljuset ska gestalta sig. De har tillgång till styrsystemet via ett webb-gränssnitt, men det kan också styras av mässans AV-tekniker via ljusbord i samband med olika arrangemang.

– Svenska Mässan har varit väldigt nöjda med effektbelysningen, men jag tror inte att de riktigt insett vilken potential den har. Det är ju nästan alltid en utmaning att få beställaren att förstå allt vad han kan göra med den nya tekniken, konstaterar Christer Djerf.

– Därför gäller det att göra användargränssnitten så enkla som möjligt, tillägger han. Effektbelysningen är också delvis integrerad i hotellets KNX-system så att tändning och släckning kan synkas med övriga funktioner i hotellets fastighetssystem.

Den största utmaningen i arbetet med mässans och hotellets effektbelysning har varit att konstruera aluminiumprofiler och montagetillbehör för de lite udda placeringarna av LEDlister. Och att dimensionera kablarna rätt – på sina håll är det långa sträckor som startströmmen till drivdonen ska färdas. Det är Christer Djerf och han kollegor på Oveko som svarat för hela elprojekteringen till de tre hotelltornen och utvecklarna från LedLab i Alingsås som tagit fram de tekniska lösningarna.

FAKTA

Gothia Tower Hotel

Med 1 200 rum är hotellet störst i Norden

• Ligger i anslutning till Svenska Mässan vid Korsvägen i Göteborg

• Ingår i Svenska Mässan Koncernen

• Bestod från början av ett torn som senare blev två och förra året tre torn med som mest 30 våningar

• Mittentornet byggdes till med åtta våningar för ett par år sedan. Där finns en spa-anläggning samt hotellrum och sviter med femstjärning standard.