Barn lekte mer när lekpark belystes

Publicerad 3 maj 2015, 10:33 | Uppdaterad 15 apr 2021

Knappt en halvtimme mer utelek per dag blev resultatet när Philips lyste upp en lekpark i Uppsala. Det visar företagets egen enkät med föräldrar i området.

– Att barn spenderar mindre tid stillasittandes framför exempelvis datorer och TV-skärmar är alltid goda nyheter, säger Louise Hallin, barnmorska och psykoterapeut.

Philips, arkitekt- och ingenjörsbyrån Bjerking och Uppsala kommun samarbetade i vintras om att lysa upp Tegnérparken i Uppsala. Den 13 februari invigdes den nya belysningen och både före och efter det gjordes en enkät med föräldrar boende i området om hur mycket tid barnen lekte ute. Nu har resultatet av den undersökningen kommit.

 

27 minuter mer tid utomhus varje dag

Två veckor efter att den nya belysningen i Giraffparken invigts tillbringade barnen 27 minuter mer tid utomhus varje dag. Mer än hälften av föräldrarna i undersökningen svarade att den ökade uteleken bidrog till att barnen fick bättre humör. Dessutom minskade den tid som barnen i fokusgruppen spenderade framför dator- eller tv-spel med 15 procent.

– Att barn spenderar mindre tid stillasittandes framför exempelvis datorer och TV-skärmar är alltid goda nyheter. Allt som kan lyfta dem från vanan att komma hem och koppla upp måste uppmuntras, säger Louise Hallin, leg. Barnmorska och leg. Psykoterapeut med specialistutbildning inom barn- och ungdomspsykiatri.

Tegnérparken var tidigare upplyst med kvicksilverlampor på 125 Watt men effekten räckte inte till och flera boende som Elinstallatören pratade med vid invigningen 13 februari sa att de upplevde parken som mörk och att leken i lekparken stannade av vid mörkrets inbrott. I projektet sattes nya energisnåla LED-armaturer in och dessutom användes nya styrsystemet Philips City Touch som gör att varje armatur kan styras var för sig och på distans.