Så minskade Öbo elförbrukningen 40 procent

Publicerad 29 apr 2015, 12:40

“Fastighets-EKG utgår från samma princip som ett EKG på en människa”, det säger Örebrobostäders el- och automationschef Jonas Tannerstad om metoden som hjälpt bostadsbolaget till rekordstora effektiviseringar de senaste 10 åren.

På tio år har Örebrobostäder AB lyckats sänka elförbrukningen nära 40 procent. Sänkningen har lett till uppmärksamhet och uppskattning för Öbos el- och automationschef Jonas Tannerstad som tidigare i år fick Örebroregionens energipris och valdes in i Energiforsk, energibranschens forskningsråd. Många kommunala bostadsbolag arbetar aktivt med olika energibesparingsåtgärder och intresset är stort för Jonas Tannerstads arbete. Det handlar om en metod för att övervaka elförbrukningen och åtgärda avvikelser.

– Fastighets-EKG utgår från samma princip som ett EKG på en människa. Vi mäter pulsen, alltså strömmen som går genom hela huset. Därefter tar vi fram en unik kurva för huset och tar fram verktyg för att åtgärda eventuella problem. Efter en tid tar vi ett nytt EKG och jämför. Ofta handlar det om små försämringar och problem som gör att huset sakta börjar dra mer energi. Det här är en metod för att upptäcka det, säger Jonas Tannerstad.

I förra veckan talade Jonas Tannerstad på Energi- och miljötekniska föreningens event Energi och Miljödagen och i början av maj ska han prata på konferensen Creative Power Summit som bland annat Energimyndigheten ligger bakom.

– Jag kommer från en roll som utvecklingsingenjör inom den internationella industrin där man ser saker lite på ett annat sätt jämfört med fastighetsbranschen. Att titta förutsättningslöst på vårt bestånd och vad vi kan göra, är och har varit utgångspunkten som lett fram till de här resultaten, säger Jonas Tannerstad.