Femtio timmar för smartare hem

Publicerad 9 apr 2015, 14:21

Dygnet runt ska fem lag från Sverige och världen mötas i Lund tävla om att uppfinna den bästa smarta hem-lösningen.

– Alla pratar om sakernas internet men få presenterar lösningar som verkligen lockar användare. Det säger Linda Malmgren inför helgens Nordic Hackathon.

– Målet är att hitta nya attraktiva sätt att göra våra hem och vår vardag smartare för att konsumera mindre energi, säger Robert Westin, på Eon.

Det är Nordic Internet of Things Hackathon 2015 som avgörs i Lund. Bakom står elbolaget Eon och innovationsorganisationen Mobile Heights som gett de fem lagen 50 timmar på sig att hitta lösningar som kan minska energiförbrukningen och få våra elektroniska apparater att tala med varandra och dessutom göra tekniken så pass attraktiv att folk verkligen vill använda den.

Redan idag går det att programmera tvättmaskinen så att den går igång när belastningen i elnätet är som lägst och elen som billigast, det är ett exempel, men få använder sig av den teknik som finns för att minska förbrukning eller förbruka smartare.

– Alla pratar om sakernas internet men få presenterar lösningar som verkligen lockar användare. Det räcker inte med fantastisk teknologi idag, den måste också vara inbjudande, säger Linda Malmgren, kommunikatör på Mobile Heights som är en av aktörerna bakom tävlingen.

Sammandragningen av orden hack och marathon till hackathon har använts länge, framförallt i USA, där dylika tävlingar är ett sätt för kodare och uppfinnare att utveckla men också få chans att visa upp sina appar och innovationer. Till det nordiska hackathonet har lag har valts ut till tävlingskkategorin smarta hem och de kommer från Sverige, Finland, USA, Italien och Rumänien. Tävlingen finansieras av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova.