Allt styrs automatiskt

Publicerad 29 apr 2015, 15:47 | Uppdaterad 15 apr 2021

Både ljus och ljud i Grand Hôtels nya lobby styrs helt automatiskt, dygnet runt. Dessutom har den stora antika spegeln i entrén blivit en högtalare.

I och med renoveringen av Grand Hôtels lobby installerades även ett styrsystem som omfattar entrén, lobbyn, dam- och herrtoaletten, garderobsfoajén och vägen dit från lobbyn. Eller egentligen handlar det om flera system. Ett som styr ljuset, ett som styr ljudet och ett övergripande.

I ljussystemet sitter ett astronomiskt ur som känner av årstid, tid på dygnet och vet när solen går upp och ner. Ljuset i lobbyn dimmras långsamt framåt kvällen, men med olika resultat beroende på årstiden. En sommarkväll i Grand Hôtels lobby ser alltså inte likadan ut som en vinterkväll. Totalt finns det 16 olika scenarion som Aloud programmerat tillsammans med ljusdesignern, Peter Wennerberg.

Aloud installerade även ljudsystemet. Högtalarna är inbyggda och små, bara tio centimeter i diameter, men eftersom hotellet är K-märkt var det ändå svårt att hitta utrymmen att placera dem i. Som tur är finns det högtalare som får materialet de läggs bakom att vibrera och bete sig som högtalare, och idag sitter två sådana bakom den stora spegeln ovanför entrén.

– Eftersom spegeln är så stor fick vi fram ett fint ljud till slut, förklarar Dennis Lundell.

Vi valde det bästa i varje kategori för att skapa god användarvänlighet. Samtidigt är lösningen felsäker på så sätt att systemen inte påverkar varandra.
Dennis Lundell, vd i företaget Aloud, som levererat lösningen.

I övrigt finns det elva högtalare i lobbyn, gömda i de sänkta taken.

– Lobbyn är otroligt viktig för Grand Hôtel och vi lade mycket tid på att det ska låta bra, oavsett var besökaren befinner sig, säger Dennis Lundell.

Både ljus och ljud styrs helt automatiskt, dygnet runt. Undantaget är på nätterna när städarna behöver extra ljus, och på Lucia, när det är Luciatåg i foajén. Då går det att logga in på en touchpanel bakom receptionen och styra allt manuellt.

Eftersom Grand Hôtel renoverats i etapper genom åren finns det inget styrsystem som omfattar hela byggnaden. Men systemet som satts in nu är skalbart, vilket gör att det enkelt kan användas för att styra fler utrymmen och våningar om det skulle bli aktuellt.

– Vi valde att tänka långsiktigt och satte in ett system som aldrig riskerar att bli ”fullt”. Grand Hôtel är 55 000 kvadratmeter stort, större än Slottet, och vem vet vad som händer i framtiden, säger Dennis Lundell.