Flexibel belysning i mångfasetterad miljö

Publicerad 21 jan 2015, 16:07 | Uppdaterad 15 apr 2021

”Wall-washers” skapar släpljus på de mörka träpanelerna, dimbara RGBW-armaturer framhäver de murade stenväggarna och utomhusbelysningar med moderna LED-lampor lyser upp den höga fasaden. På Ästad Vingårds nya konferens- och vinerianläggning ligger fokus på flexibel belysning med mångfasetterad funktion. 

Mitt i den halländska bokskogen, cirka två mil sydöst om Varberg, ligger Ästad Vingård. Idag drivs gården av Daniel Carlsson och hans två syskon, men fastigheten har varit i familjens ägo sedan deras farfar köpte den 1945.

– Från början bedrevs här jordbruk men på mitten av 80-talet började mina föräldrar satsa allt mer på turism, berättar Daniel Carlsson. Sedan har vi fortsatt utveckla verksamheten mot fler och nya målgrupper med aktiviteter, konferenser och spa.

För fyra år sedan beslutade syskonen sig för att utvidga med ytterligare en verksamhet. Fyra hektar jord odlades upp och planterades med vindruvor. Samtidigt skissade Daniel, som utöver ägarskapet också är designer och byggmästare på Ästad, på ytterligare en lokal. Och sedan ett par månader står den borgliknande stenbyggnaden, med stora luftiga sällskapsutrymmen, vineri, vinkällare och konferensrum för upp till 100 personer innanför murarna, färdig.

Med hjälp av olika dimfunktioner och RGBW-armaturer har vi skapat olika ljusscenarier som vi kan använda oss av för att få fram rätt miljö och stämning för rätt tillfälle.
Daniel Carlsson

– Vi har flera användningsområden för lokalerna. De ska passa både för konferens, spa-gäster och lite mer avslappnat barhäng på kvällarna. Därför har vi jobbat mycket med ljus och belysning i hela byggnaden. Med hjälp av olika dimfunktioner och RGBW-armaturer har vi skapat olika ljusscenarier som vi kan använda oss av för att få fram rätt miljö och stämning för rätt tillfälle.

– Därför, förklarar han vidare, har det varit väldigt viktigt att hitta rätt typ av armatur och ljus liksom ett flexibelt och effektivt styrsystem. Det var något som det lagts mycket tid på och som fått växa fram i takt med att bygget tagit form. Till hjälp har Ästad haft Fastarps Elektriska AB – en lokal elinstallatör som både varit med och planerat, projekterat och installerat all el och armatur i fastigheten.

– För mig som elinstallatör har det varit ett ganska så speciellt projekt. Min roll har varit allt från elkonsult och projektledare till beställare och installatör, säger Gert-Inge Andersson, ägare av Fastarps Elektriska AB.

När vi blev inkopplade var egentligen ingenting kring belysning och styrsystem bestämt, vilket det i vanliga fall brukar vara. På så vis har det varit ett väldigt speciellt och spännande projekt.
Gert-Inge Andersson


Tillsammans har Gert-Inge
och Daniel Carlsson fortlöpande jobbat fram idéer och lösningar för hur belysningen skall placeras och användas. De tekniska och praktiska lösningarna har Gert-Inges anställda, teknikerna Henry Olsson och Jonathan Thorsson, stått för. Det är också de som skött all samordning med övriga inblandade för att undvika problem och krockar och få ett bra flyt i på hela installationen. 

– Vi provade ganska många armaturer för allmänbelysningen. Till slut hittade vi LED-armatur från Nokalux som också hjälpt oss med ljusberäkningar för alla allmänutrymmen. Eftersom inredningen är mörk har vi arbetat med betydligt kallare ljus än man brukar ha i den här typen av lokaler, säger Gert-Inge Andersson. Framför allt var det viktigt att hitta ett ljus som framhäver inredningen på ett rättvist sätt samtidigt som det känns behagligt för ögat.

Den i taket infällda allmänbelysningen med LED-armatur som installerats har 4000 Kelvin i ljustemperatur. Den framhäver behagligt de gråare tonerna i den brunbetsade träpanelen och den grå murstenen som klär väggarna. Dessutom är ljuset skonsamt för de många viner som förvaras från golv till tak i den svala vinkällare som inrättats mitt i huset.

Inne på toaletterna och i omklädningsrummen är ljuset däremot lite varmare. Med en ljustemperatur på 3000 Kelvin skapas en mer dämpad stämning med varmare färgtoner på både väggar och golv.

– Jag gillar verkligen ljusbilden vi har fått till – den är exteriört tilltalande och ger en modern känsla som kompletterar inredningen på ett bra sätt, säger Daniel Carlsson.

Utöver allmänljuset har väggbelysningar i form av ”wall-washers” monterats i samtliga rum. Något som ger ett vackert släpljus på träpaneler och ett levande skuggspel på de höga stenmurade väggarna. Och tack vare en dimbar RGBW-armatur kan murarna färgsättas och förvandlas efter önskad stämning och miljö.

– Just RGBW:n har vi lagt väldigt mycket tid på, säger Gert-Inge Andersson. Eftersom murstenarna är så oregelbundna hade vi problem med placeringen för att ljuset inte skulle brytas och ge regnbågsmönster på väggen. Men slutresultatet blev väldigt bra.

För monteringen har uttag installerats i taket, långt innan innertak och armatur satts upp. Ett beslut, menar både kund och installatör, som varit det mest ekonomiska och framför allt det mest praktiska.

– Med fast installation hade vi inte kunnat vara så flexibla och kunnat vänta så länge med att bestämma hur och var vi ville placera alla armaturer. Skulle vi ångra oss i efterhand är den enkel att bara plocka ur och flytta.

För att styra det hela har allt ljus kopplats ihop med både ljud och bild i ett styrsystem från amerikanska Creston. Därmed kan Daniel och hans kollegor både slå på och av ljus och ljud, dimmra och byta färg på alla armaturer i huset och låsa dörrar var de än befinner sig i närområdet. Och det med bara en tryckning på läsplattan, touchpanelen eller mobiltelefonen.

– Från början förespråkade jag KNX som ju är det vanliga att använda, säger Gert-Inge Andersson. Men så fick Daniel tips om Crestron av Carlhenric Andersson på Demo Avcom som installerat och programmerat ljud och bild i lokalerna. De programmerade även ljuset och det fungerar fantastiskt bra. Framför allt är systemet väldigt flexibelt och användarvänligt eftersom det är sammankopplat med både ljud och bild.

På frågan om det funnits några knepiga problem eller utmaningar med det något ovanliga projektet funderar Gert-Inge Andersson länge.

– Neej, några egentliga problem tycker jag inte att vi har haft. Utmaningen har varit att vara med i hela processen och lyssna in Daniels önskemål och sedan kunna ta fram och presentera underlag för lösningar så att han förstår mina tankar och idéer. Men det har fungerat bra och vi tycker nog alla att det varit ett väldigt lyckat projekt.