Europeiska belysningsbranschen värnar om halogen

Publicerad 2 dec 2014, 22:14 | Uppdaterad 15 apr 2021

Branschorganisationen för den europeiska belysningsbranschen, Lighting Europe, vill skjuta på utfasningen av halogenlampor för hushållsbruk till tidigast 2020. Organisationen anser att ett förbud mot vanliga halogenlampor före 2020 skulle bli ”förvirrande, dyrt och besvärligt för EUs konsumenter”.

Om de nuvarande förslagen från EU-kommissionen går igenom så kommer konsumenterna inte kunna köpa vanliga halogenlampor med skruvsockel efter 2018. EU:s mål är att vi istället ska köpa mer effektiva lampor.

Detta oroar Lighting Europe, och organisationen uppmanar nu EU-kommissionen att skjuta upp förbudet till 2020, då det bör finnas fler lämpliga och billiga ersättningsprodukter. I dag finns det halogenlampor för hushållsbruk för under 20 kronor, medan LED-lampor eller lysrörslampor är betydligt dyrare.

Diederik de Stoppelaar är generalsekreterare i Lighting Europe:

 – För att uttrycka det enkelt, ett förbud mot vanliga halogenlampor före 2020 kommer att bli förvirrande, dyrt och besvärligt för EU:s konsumenter. Branschen stöder starkt, och har gjort det i åratal, övergången till mer energieffektiva belysningslösningar. Men om ett förbud kommer redan 2018 för vanliga halogenlampor kommer vi inte att hinna utveckla alternativa tekniker till att bli allmänt tillgängliga och det är konsumenterna som blir lidande, säger han.