Älgarna demonstrerar i LED-ljus

Publicerad 8 dec 2014, 15:56 | Uppdaterad 15 apr 2021

Glöm renarna, i jul är det älgar som gäller. I Stockholm trampar en hel familj runt i fontänen vid Sergels torg. Och på Nybroplan paraderar sju tjurar. Fast inte levande, utan prydnadsälgar klädda med LED.

I år lyses julhandeln i Stockholms city upp av 700 000 ljuspunkter. Elinstallatören var bland annat med när årets stora nyhet, LED-älgarna, monterades upp på Sergels torg.

– Vår storytelling är att visa svensk jul och samtidigt överraska besökarna. Älgen är en stark symbol för natur, frihet och öppna landskap, saker som många förknippar Sverige med, säger Niclas Johansson vd för MK-Illumination i Norden.

Företaget ansvarar för hela julbelysningen i Stockholm city, från design och tillverkning av dekorationerna till leverans, uppsättning, nertagning, lagring och service. Årets designarbete började redan i januari och har sysselsatt fem personer i tre månader. Sedan har dekorationerna tillverkats för hand i MK-Illuminations egen fabrik i Slovakien.

Fabriken är ”en jättetomteverkstad på 6 000 kvadratmeter,” enligt Niclas Johansson. Men så finns företaget också i 28 länder och har kunder i cirka 100. Fabriken producerar 30 000 motiv om året – julstjärnor, tomtar, kulor och unika specialdesignade saker, som Stockholms älgar.

Julbelysningen är en del av projektet Stockholmsjul, som startade 2011 och är ett samarbete mellan Stockholms stad och de större fastighetsägarna i Stockholm City som deltar genom organisationen City i Samverkan.

– Enkäter bland besökarna från tidigare år visar att julbelysningen är väldigt uppskattad, och att den får många att åka in till city istället för att besöka något köpcentrum utanför stan. Dessutom är den bra när vi marknadsför staden mot turister, till exempel norrmännen, säger Per Eriksson, vd på City i Samverkan.

Niclas Johansson förklarar att Stockholmsjul är ett av Europas största belysningsprojekt. Inte för att Stockholm har mest ljus, utan för att City i Samverkan upphandlar allt. I andra länder har varje gata sitt eget liv.

– Det är fantastiskt roligt att få ta helhetsgrepp om designen på det här sättet. Och vi lär vi oss mycket som företag av att ha ett så stort projekt, säger Niclas Johansson.

Redan 13 oktober sattes de första dekorationerna upp. I början var det mest kulor och stjärnor – starka julsymboler som tomtenissar får vänta så länge som möjligt. Och inget tänds förrän invigningen 22 november.

Arbetet utförs av två team som är underleverantörer till MK Illumination, under överinseende av företagets projektledare. Själva installationen är väldigt enkel: koppla in sladden i uttaget och häng upp. Någon speciell erfarenhet av el behövs inte.

LED har gjort det betydligt lättare att jobba med ljus. Förr, när du skulle installera ett stort träd med en lågvoltslinga och vanliga glödlampor, var du tvungen att ha en hel pall med transformatorer under trädet.
Niclas Johansson

Det låter ju oerhört smidigt. Finns det några utmaningar? Niclas skrattar.

– Vi brukar skoja och säga att ”det är bara julbelysning”, säger han. Men det är tusen detaljer att tänka på och många utmaningar. Vi jobbar över hela staden, tvärs över gator och torg. Då gäller det att ha koll på alla säkerhetsföreskrifter och tillstånd som behövs, till exempel för liftarna och de containers som produkterna förvaras i, säger han.

En annan utmaning, som är speciell för Norden och de brittiska öarna, är det tuffa klimatet.

– Det regnar på tvären och är fuktigt. Därför gör vi allting så inkapslat som möjligt. Inga el- och grenuttag uppe i träden med svarta hundbajspåsar på, säger Niclas Johansson.

Ungefär 400 uttag behövs till projektet, och såväl fastighetsel som stolpar och uttag på linspännen används. Stockholms stad, som är projektets beställare, har också dragit fram extra uttag där det behövs.

Alla installationer styrs och övervakas med hjälp av MK Illuminations egenutvecklade trådlösa styrsystem. Systemet gör det möjligt att se alla installationer och deras effektförbrukning på en karta på webben, och om något oförutsett sker, till exempel ett spänningsfall, skickar det ut ett varningsmail.

– Då undersöker vi först var felet ligger. Är det i våra produkter eller före? Om det är ett uttag som strular måste vi antingen kontakta staden, eller fastighetsägaren om det är fastighetsel, förklarar Niclas Johansson.

Enligt avtalet måste felet vara avhjälpt inom 48 timmar, såvida det inte är något extremt som hänt.

– Skulle det komma en tornado och krascha älgarna så har vi inga vi reservälgar, och det är kunden med på, säger Niclas Johansson.

Så vilka är favoriterna i årets julbelysning?

– Jag har många favoriter, men som nyhet sticker älgarna ut såklart. Vi har också ett träd med rörliga tomtar på Brunkebergs torg som vi hoppas ska uppskattas av både stora och små. Just det är lite fascinerande med julen, att vi tillåter oss att vara barn på nytt, säger Niclas Johansson.

– Älgarna är också mina favoriter. De är roliga och väldigt välgjorda, och det känns kul med något utöver det vanliga. Jag såg redan på invigningen att många fotograferar fontänen på Sergels torg, säger Per Erikson.