Logga in

Elinstallatören viktig för lyckade ljusprojekt

Publicerad
28 okt 2014, 09:43
| Uppdaterad
15 apr 2021

Målet med belysningen på Kungliga Bibliotekets annex i Stockholm var att få folk att vilja stanna kvar trots att de befinner sig i lokaler under marken – utan vanliga fönster. Nu har Isabel Villar och Daniel Hodierne på belysningsföretaget Ljusarkitektur vunnit Svenska Ljuspriset. Ett lyckat projekt, med andra ord. Samtidigt efterlyser de båda ett närmare samarbete med vad de anser är en avgörande yrkesgrupp för lyckade projekt – elinstallatörerna.

Isabel Villar berättar att lokalerna i Kungliga Bibliotekets annex tidigare faktiskt kunde kännas ogästvänliga. Rum som ligger under markytan har en tendens att göra det.

– Innan renoveringen av belysningen hade annexet en ytmonterad skena med spotlights med glödlampor, och saknade smart styrsystem. Det gjorde det mycket svårt att anpassa belysningen till de olika användningsområdena. Belysningen var mest inriktad på de horisontella ytorna, alltså på golv och bord, vilket skapade starka kontraster mellan dagsljus och icke-dagsljus i delar av byggnaden. Glödlampornas energiförbrukning och de många bytena av dem var också ett problem, berättar hon.

För att beskriva projektet måste en lång historia om noggrant och skickligt arbete och många personers medverkan göras ganska kort. Först krävdes ingående planeringsmöten – mycket på grund av att Kungliga Biblioteket är byggnadsminnesförklarat. Därefter gjordes en så kallad dagsljusanalys av byggnaden.

– Vi undersökte hur mycket direkt solljus som når in i annexet och hur långt det når in i byggnaden. Det ledde till tre dataanimationer av dygnet, en för sommarsolstånd, en för vintersolstånd och en för vår- och höstdagjämning. Animationerna gav oss värdefull information om de områden som alltid skulle komma att behöva elektriskt ljus, även när solen lyser utanför. Vi såg snart att en stor del av annexet inte har tillräckligt med dagsljus, säger Isabel Villar.

Ett ljusdesignkoncept togs fram med hjälp av 3D-modellering, allt i nära samarbete med arkitekterna. Konceptet testades sedan i Ljusarkitekturs labb, för att sedan i hamna i ”systemhandlingsfasen”, som innebär att armaturer och kontrollgrupper för belysningsstyrning monteras.

Isabel Villar och Daniel Hodierne tror att de vann för att de lyckades skapa en ljusdesign som både kombinerar elljus och dagsljus på ett teknisk smart sätt.

Vi har besökt annexet flera gånger efter att installationen genomförts och vi är väldigt glada att se att besökarna faktiskt använder hela utrymmet nu. Så var det inte tidigare. Vårt ljusdesignkoncept har gett dem möjligheten att välja det utrymme som passar dem bäst, beroende på vad de är där för att göra. Oavsett om de söker en öppen plats eller vill ha ett tyst, stängt rum så är belysningen anpassad.
Daniel Hodierne


Så hur ser samarbetet ut
med de som faktiskt installerar lösningarna? Enligt Isabel Villar spelar elinstallatörer en mycket viktig roll.

– De är oerhört viktiga, och samarbetet med dem kunde ha varit bättre i det här projektet, men faktiskt även i alla stora projekt. På grund av att vi hade ont om tid den här gången fanns det inte tillräckligt med kommunikation mellan oss och elinstallatörerna, säger hon.

Det orsakade, och orsakar ofta, att en del saker här och där måste förbättras ytterligare eller göras om. Daniel Hodierne tycker också att samarbetet kan bli bättre – överallt och hela tiden.

– Ett närmare samarbete mellan ljusdesigners, elkonsulter och elinstallatörer är grundläggande för att lyckas med ett projekt. I dag finns det ett glapp här och det måste fyllas. Kommunikationen måste vidareutvecklas. Vi har ett nära samarbete med elkonsulter, men behöver det även med elinstallatörerna, säger han.

FAKTA

Det tekniska

• I enlighet med ljusdesignkonceptet hade allt riktat ljus, som spotlights, downlights och bordslampor en varm färgtemperatur på 3000 grader Kelvin (K).
• Några referenstemperaturer på K-skalan är:
– Stearinljus: 1850K
– Glödlampa: 2700K
– Halogenlampa: 3000K
– Dagsljus en molnig dag: 5500K
• Allmänljuset och vertikala ytor är belyst med en kallare färgtemperatur, som lysrör på 4000K och LED på mellan 3500-5000K.
• En högpresterande LED-armatur från Vode användes för bokhyllorna.
• Alla armaturer är dimbara, med DALI alternativ 1-10V.
• Vissa restriktioner för infraröd strålning fanns på några ställen, så som utställningsområdet och skattkammaren, Där användes LED-spotlights med CRI>90, båda från Zumtobel och XAL.
• Styrsystemet är Sweco System och tillverkades av Philips, med delar av deras Dynalite-sortiment.
• Rörelsesensorer och touchpaneler gör att besökaren en styr belysningen och energi sparas när belysningen inte används.

FAKTA

Vinnarna och motiveringen

• Juryns motivering, Svenska Ljuspriset 2014: ”En grå studiemiljö under jord har förvandlats radikalt med en ljusgestaltning som skapar dagsljuskvalitet för alla våningsplanen genom en ypperlig symbios av artificiellt ljus, dagsljus och djärv färgsättningen. Resultatet imponerar och visar på stor kunskap och innovationsförmåga.”.

• De som medverkande i projektet är:
Elinstallatör: El-linjen
Beställare: Statens Fastighetsverk
Brukare: Kungliga Biblioteket
Belysningsplanerare: Isabel Villar, Daniel Hodierne, Majid Miri från Ljusarkitektur/ÅF Lighting
Arkitekt: Murman Arkitekter, Hans Murman, Lars Johan Tengnér, Helena Ljungberg Manrell, Tarja Berggren
Elkonsult: Sweco Systems.